Capak: Naručili smo 5,6 milijuna doza, prvo ćemo cijepiti s Pfizerom i Modernom...

04.12.2020. 11:39:00

Na press konferenciji Nacionalnog stožera govorit će se o broju zaraženih, novim mjerama koje su donesene kako bi se suzbila pandemija te kaznama ukoliko dođe do njihovog kršenja

U protekla 24 sata zabilježeno je 3.955 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 24.190. Među njima je 2.427 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 262 pacijenata. U protekla 24 testirano je njih 10.626. Preminulo je 68 ljudi. 

PRATITE UŽIVO: 

Najviša incidencija je trenutno u Međimurskoj županiji, a najniža u Istarskoj, komentirao je Capak te dodao kako smo trenutno na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU po incidenciji. Lošiji od nas je Luksemburg.

Cjepljenje protiv Covida-19 

- Danas će ukoliko već i nije na stranicama Vlade RH, HZJZ i koronavirus.hr biti objavljen dokument sa temeljnim osnovnim informacijama o cjepivu, kako se provodi nabava, koje su količine naručene, kako bi se trebao provoditi plan cjepljenja, cijena cjepiva - dodao je Božinović. 

- Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali treba znati činjenicu da je odmah od početka pandemije bilo vidljivo da se specifičan lijek neće pronaći. Zbog toga su vrlo brzo uložena financijska sredstva za istraživanje - rekao je Capak. 

- EU je postavila pravila da kad proizvođači stave određenu količinu cjepiva da države mogu zatražiti količinu za sebe koju žele, a onda EU prema broju stanovnika raspoređuje proizvedene doze na pravičan način. Ukupno je Hrvatska naručila 5 milijuna i 600 tisuća od raznih proizvođača - rekao je Capak te dodao da se naručila manja količina od firme koja svoje cjepivo može registrirati tek krajem iduće godine.

EU je otvorila pregovore u prvoj fazi sa šest proizvođača, a počinju pregovori s još nekim dobavljačima. 

- Bilo je izgledno da će AstraZeneca biti prva registrirana, to smo onda uzeli 3.6 milijuna doza. Dobili smo 2.705 milijuna doza, bio je prevelik interes - rekao je.

- S vremenom se dalo naslutiti da bi Pfizer mogao prvi registrirali. Onda smo odmah naručili milijun doza. Onda smo od Moderne naručili još milijun doza, a tu još nemamo potvrdu hoće li biti to milijun doza - objasnio je. 

Izvor: 24sata/ Foto: Ranko Suvar/PIXSELL

Izvorni autor: Astrid Čada/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.