CAPAKOVA ZAMJENICA KOMENTIRALA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU: ‘Efekte od uvođenja covid-potvrda treba pričekati tri do četiri tjedna’

23.11.2021. 12:04:00

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za N1 govorila je o epidemiološkoj situaciji i covid-potvrdama te komentirala subotnji prosvjed u Zagrebu.

“Vjerojatno u toj grupaciji ljudi koji su bili na prosvjedu ima vrlo različitih motiva za sudjelovanje na prosvjedu. Ono što mi iz pozicije struke moramo utvrditi je da većina tih motiva nije utemeljena na znanstvenom principu i dokazima nego proizlazi iz čitanja krivih izvora, nažalost radi se o ljudima koji nemaju dobre informacija, a ili ako i raspolažu dobrim informacijama onda ih interpretiraju na krivi način”, rekla je.

Dodala je i kako joj je teško govoriti o pravnim aspektima uvođenja covid-potvrda, ali da postoje samo dvije situacije kada one ne bi bile potrebne.

“Jedna je lockdown i da na taj način suzbijemo pandemiju, a druga je bez lockdowna i potvrda i bila bi moguća kada bi svi bili mladi, ne bi imali kronične bolesti, a bili bi cijepljeni s tri doze”, istaknula je Ivana Pavić Šimetin.

Napomenula je i kako efekte uvođenja covid-potvrda treba pričekati tri do četiri tjedna.

“Ne možemo to uspoređivati sa zatvaranjem. Podsjetimo kada smo imali ograničenje okupljanja u prijašnjim valovima imali smo još dva tjedna rast brojeva i onda treći tjedan pad. Mi već u ovom trenu možemo reći da imamo određenu stabilizaciju u odnosu na prošli tjedan. To znači da nemamo porast oboljelih. S obzirom da smo imali porast od 90 posto na dvotjednoj razini, došlo je do usporavanja tog porasta, možemo reći i da je ovaj tjedan vrlo izjednačen s prošlim tjednom. Potvrde apsolutno djeluju”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Osvrnula se i na cijenu testova koji su jeftiniji za zaposlenike u javnim i državnim službama.

“Za ova testiranja, koja su za javne i državne službenike, cijena se odnosi na testove koji su nabavljeni iz robnih zaliha, prema tome ne naplaćuje se sama cijena testa nego rad djelatnika koji uzimaju uzorak i rade na njemu. To ulazi u tu cijenu od 50 kuna. Koliko sam ja upoznata zasad je obaveza da na radnom mjestu potvrdu moraju imati djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, dakle javni i državni službenici, za druge djelatnike ja nisam upoznata da je to uvedeno kao obaveza”, naglasila je Ivana Pavić Šimetin.

Dodala je kako su jedine osobe kojima to treba dva puta tjedno su oni koji bez toga ne mogu obavljati svoj posao, a to su javni i državni službenici.

“Jasno da netko može ići na koncerte dva puta tjedno pa mu treba negativan test dva puta tjedno, ali to nije nešto što je temeljna ljudska zadaća kao ići na posao”, rekla je.

Naposljetku je govorila o tome što je potaknulo veći interes za cijepljenje, uvođenje covid-potvrda ili velik broj zaraženih i umrlih.

“Imali smo nekoliko momenata koji su potaknuli ljude na cijepljenje. Najmanje mogu razumjeti one koji kažu da su čekali da bude obavezno za posao pa su se došli cijepiti”, zaključila je Ivana Pavić Šimetin.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.