“ČASNI SUDE, ATROFIRALI SU MI MIŠIĆI, NE MOGU U ZATVOR…”

17.03.2021. 10:42:00

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda donijet će odluku o novoj molbi Tomislava Horvatinčića za ponovno odgađanje zatvorske kazne nakon što liječnik zatvorske bolnice donese stručno mišljenje može li se pravomoćno osuđeni poduzetnik liječiti u okvirima zatvorskog sustava.

Tomislav Horvatinčić, osuđen zbog pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, u ponedjeljak je zatražio sedmomjesečnu odgodu odlaska u zatvor navodeći kako mu je nakon operacije u Beču zbog izražene atrofije mišića preporučena fizikalna terapija i rehabilitacija u trajanju od šest mjeseci.

Hovatinčićeva molba je u utorak proslijeđena Zatvorskoj bolnici u Zagrebu čiji bi liječnici trebali donijeti stručno mišljenje može li se pravomoćno osuđeni poduzetnik liječiti u okvirima zatvorskog sustava, pojasnio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Horvatinčić (72) je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Horvatinčićeva obrana je već u dva navrata, koncem ožujka i koncem listopada prošle godine, tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. Obrana je u oba navrata priložila medicinsku dokumentaciju u kojoj je navela da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo te su tvrdili da se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio šestomjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u listopadu prošle godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020., kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske “sapunice” i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru je tek u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od odgode u ožujku Horvatinčića novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/ Foto: FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.