Čečeni žele ući u Hrvatsku. Božinović: ''Zloupotrebljavaju proceduru za azil''

28.12.2022. 16:05:00

PRAVA I PRAVILA

Čečeni koji pokušavaju ući u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti s ciljem pristupanja RH šengenskom prostoru, piše Dnevnik.hr.

''Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Europske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om, a u tom kontekstu i vizne režime'', kazao je u izjavi za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti s ciljem pristupanja RH šengenskom prostoru.

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kani zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, kazao je dan ranije savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman, ustvrdivši da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeće u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere, upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

Božinović je također kazao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju, nakon čega se ''pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Europske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom''.

''Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i slično'', ustvrdio je ministar unutarnjih poslova i ponovio da je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice, što bi se moglo izbjeći kada bi se susjedne zemlje izvan EU-a pridržavale njezina viznog režima.

''Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske – sutra na teritorij Schengena – nego što smo imali prošle godine'', kazao je Božinović i dodao. ''Znači, poruka je - uskladite se s viznom politikom Europske unije i to je jedini put da se legalno nosimo s ovim izazovom.''

Europska komisija u listopadu je kritizirala Srbiju zbog bezviznog režima s nizom zemalja čiji su državljani tu činjenicu koristili kako bi ilegalno ušli iz Srbije na prostor Europske unije. Ubrzo je Srbija ukinula bezvizni režim s Tunisom i Burundijem.

Božinović je komentirao i napetosti između Srbije i Kosova, a istaknuo je kako je važno sva otvorena pitanja rješavati za stolom, kroz dijalog jer nema drugog rješenja.''

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Davor Božinović/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.