Četnici ušli u selo i počeli ubijati mještane, žene su silovali...

22.09.2020. 09:11:00

TOVARNIČKA TRAGEDIJA

Prošlo je 29 godina od barbarskih ubojstava u srijemskom selu Tovarniku. Na današnji dan 1991. selo je okupirano, a stanovništvo je na stravične načine mučeno i barbarski ubijano

Napad na pitomo srijemsko selo Tovarnik trajao je tri dana, a  počeo je uoči blagdana Sv. Mateja, zaštitnika župe. Na današnji dan prije 29 godina selo je okupirano.

Nakon okupacije JNA i četničkih postrojbi krenula je kalvarija nevinih civila. Kuće su im porušene i spaljene, a oni su ili ubijeni ili odvedeni u srpske koncentracijske logore, žene su silovane... Živote je izgubilo 75 ljudi.

Masovna grobnica Tovarnik | Foto: udruga Ante Starčević

Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada.

Kuća-logor dr. Cvejića bio je mučilište

Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su da, poput Židova za vrijeme nacizma, nose oznake na rukavu - bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće. 

Kuća strave pok. dr. Đorđa Cvejića | Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
- Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja, koja zdravi ljudski um teško može i zamisliti, bila su stravična svakodnevica u kući-logoru pok. dr. Đorđa Cvejića, kroz koju je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta. Ljudi koji nisu ubijeni u toj kući, nakon mučenja su odvođeni pa ubijani i bacani u masovnu grobnicu, u koju je bačen i ubijeni župnik, vlč. Ivan Burik, koji je punih 28 godina, proveo u Tovarniku. Dio mještana odveden je u logore u Srbiju, najviše u Begejce i Sremsku Mitrovicu - kazuje nam je Antun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević - Tovarnik.

Pokop ekshumiranih iz masovne grobnice

Nakon povratka iz progonstva 1997. godine iz masovne grobnice ekshumirane su 53 tovarničke žrtvea ostale žrtve su ekshumirane iz sekundarnih grobnica i zajednički ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao "Dan kada je Tovarnik plakao".

Foto: Gordan Panić

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru 23. travnja 2012., objavilo je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu, kojom su za počinjenje ratnog zločina 1991. godine u Tovarniku osuđeni ukupno na 42 godinu zatvora

'Nalogodavci zločina i danas šeću slobodni'

-  Na trojicu okrivljenika primijenili su Zakon o općem oprostu, četvoricu okrivljenika oslobodili optužbe zbog nedostatka dokaza, a sedmoricu zločinaca su osudili na neprimjereno blage kazne, koje se uobičajeno izriču kradljivcima ili pljačkašima, a ne monstruoznim ratnim zločincima. No, najgore je što se nikome od nepravomoćno osuđenih na teret ne stavlja niti jedno ubojstvo u Tovarniku, a nalogodavci tih zločina i danas šeću slobodni - kaže Antun Ivanković.

Pokop ekshumiranih civila iz masovne grobnice 31.siječnja 1998. | Foto: udruga Ante Starčević

Povodom obljetnice ukopa posmrtnih ostataka tovarničkih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji se zbio u siječnju 1998., prošle godine je objavljena knjiga „Svjedočim – obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu“, u nakladi Općine Tovarnik. 

Izvor: 24sata/Foto:udruga Ante Starčević

Izvorni autor: Iva Rebac/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.