ČETNIK 91. PISAO DNEVNIK: Opisao kako pali hrvatsko selo, ali i kakve žene voli’

14.05.2022. 16:00:00

Slabo je poznato, ali istoga dana kad su ubijeni hrvatski policajci u Borovu Selu, na drugom kraju Hrvatske, u Polači u zaleđu Zadra, srpski su teroristi iz zasjede ubili Franka Lisicu, pripadnika zadarske specijalne jedinice policije Poskoci.

Podsjetimo, Polača je bila mjesto velikog stradanja Hrvata kada je 18. rujna 1991. došlo do masovnog progona oko 1100 stanovnika nesrpske nacionalne pripadnosti.

No, do eskalacije razaranja došlo je tek u danima koji su uslijedili, a upravo o tome svjedoči jedan srpski dragovoljac iz zadarskog zaleđa koji je pljačku i palež opisao u svojevrsnom dnevniku:

Dnevnik jednog neprijatelja: “Polača je bila u plamenu”

“Stigao sam u kasarnu. Posle zaduženja opreme i oružja krenuo sam na zadatak. Dobili smo naređenje komande da idemo u čišćenje sela Polača. Krenuli smo i sve je išlo u najboljem redu.

Foto: DnevnoKad smo stigli u selo, počeli smo sa pretresom kuća. To je bilo moje prvo iskustvo sa ovakvom vrstom zadatka. Smatram da sam u potpunosti dobro obavio zadatak. Polača je bila sva u plamenu. Po povratku u kasarnu bili smo svi zadovoljni izvršenim zadatkom. Nije bilo povrijeđenih ni ranjenih. Pjesmi nije bilo kraja”, napisao je srpski vojnik čiji dnevnik imamo u posjedu.

Leksikon srpskog dobrovoljca

Jedan od dijelova ovog ratnog dnevnika sadrži i vrlo zanimljiv “upitnik” u kojem vojnik takozvane RSK otkriva svoje afinitete, pa tako doznajemo da mu je omiljena pjevačica Madonna, omiljeni glumac Mel Gibson, žena “pametna crnka”, te da mu je boja očiju “kako kad”.

Foto: Dnevno

Znakovito ili ne, životni moto mu je bio “samo naprijed”…

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.