‘ČETVORICA POBJEGLA SA ORUŽJEM!’ Sačić o prvim specijalcima: ‘Primljeno je dosta Srba, bivših milicajaca’

06.02.2023. 13:52:00

ATJ 'SLJEME'

Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica “Sljeme”. Jedinica je imala 200 djelatnika, a bila je smještena u Tomislavov dom u blizini Sljemena, piše Dnevno.hr.

Jedinica je formirana kao dio Antiterorističke jedinice Lučko, a odmah po osnutku provodila je vojnu obuku s ciljem što bržeg stavljanja u punu borbenu spremnost. Već ranije njezini djelatnici, policajci iz starog sustava, bili su obučeni za zadaće poput osiguranja objekata i štićenih osoba, pa je Jedinica shodno tome preuzela osiguranje najviših državnih dužnosnika – ministra obrane Martina Špegelja te ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Isto tako, Jedinica je pratila i osiguravala važne transporte kojima se distribuiralo naoružanje po Hrvatskoj, a prvu značajniju akciju imala je već sredinom veljače.

Sačić o bježanju srpskih “suboraca”

Zapovjednik jedinice bio je Slavko Butorac, dok je zamjenik zapovjednika bio Željko Sačić, a upravo on je s nama podijelio vrlo zanimljive informacije vezane uz sam osnutak:

“Osnovani smo na inicijativu tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Željka Tomljenovića i zapovjednika ATJ Lučko Marka Lukića. U jedinicu su bili pozvani svi bivši ‘milicajci’ među kojima je bio nemali broj pripadnika srpske nacionalnosti. Naravno, svi su prethodno morali potpisati lojalnost hrvatskoj državi. U početku su se svi pokazali izvrsnim, međutim već prilikom prve akcije vraćanja Plitvičkih jezera koja se dogodila prije Krvavog Uskrsa, od njih desetak, dvoje je odmah reklo da oni to ne mogu, razdužili se i korektno raskinuli radni odnos. No, nakon akcije u Pakracu, njih su četvorica nestala sa svim što su imali, a odnijeli su čak i oružje. Prava je sreća da nas nisu pobili na spavanju. No, radi cjelovite istine, valja naglasiti kako su ovi koji su ostali – svoje zadaće odradili i više nego korektno.”

Sačić kaže da su pripadnici ove jedinice, zbog stečenog iskustva poslije vraćani u novosnovane jedinice po policijskim postajama kao instruktori, zapovjednici i pomoćnici mladim redarstvenicima:

Prvi ratni koraci: “Nisam ni sanjao da bi moglo doći do oružanog sukoba”

“I ja sam osobno u toj jedinici stjecao prva iskustva i nije mi bilo lako jer sam kod kuće ostavio dvoje djece Bio sam obiteljski čovjek,  intelektualac pun ideala i ni u snu nisam pomišljao da će sve završiti dugogodišnjim ratom. Bilo je vrlo stresno, ali te prve krize smo brzo prebrodili. I danas sam zahvalan svima koji su tada zajedno sa mnom probili led i pretvorili se u prave, pravcate ratnike.”

Jedinica je tijekom veljače i ožujka 1991. godine intervenirala u uspostavljanju javnog reda i mira na području Daruvara i Pakraca. Ubrzo je većina pripadnika ATJ “Sljeme” otišla u razne krajeve Hrvatske gdje su činili zapovjedne strukture Posebnih jedinica policije koje su u ljeto 1991. prerasle u Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Hrvatske.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Facebook

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.