Četvrti hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian na Mediteranu

01.04.2021. 19:48:00

Četvrti hrvatski kontingent (HRVCON), raketna topovnjača RTOP-42 Dubrovnik s 32 člana posade vratio se u četvrtak iz NATO operacije Sea Guardian, a komodor Dojkić rekao je kako su ponovno potvrdili da je Hrvatska vjerodostojna članica NATO-a, na koju partneri mogu računati. Hrvatski je kontingent na Mediteranu sudjelovao od 12. do 29. ožujka u dijelu NATO-ove operacije Focused Operation-2 (FOCOPS-2), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Pripadnike 4. hrvatskog kontingenta dočekao je danas na sidrištu vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Damir Dojkić, ujedno izaslanik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice te zapovjednici postrojba HRM-a, dodaju iz MORH-a.

Čestitajući im na uspješno provedenoj zadaći, komodor Dojkić je rekao: “Još jednom pokazali smo što znamo i što možemo, za što smo sposobni i koliko smo učinkoviti. Također, potvrdili smo da je Republika Hrvatska vjerodostojna članica NATO-a na koju partneri i saveznici mogu računati. Svima, uključujući i trojicu djelatnika HRM-a koji su sve vrijeme održavali vezu s brodom i Zapovjedništvom pomorskih snaga u Northwoodu, još jednom zahvaljujem na iznimnom trudu i zalaganju“, dodao je.

 Komodor Dojkić prenio je i čestitke zapovjednika MARCOM-a (Allied Maritime Command) viceadmirala Keitha Blounta za iznimno uspješan doprinos provedbi operacije, što je istaknuo tijekom godišnje konferencije zapovjednika pomorskih snaga NATO članica, navode iz MORH-a.

 Zapovjednik 4. hrvatskog kontingenta kapetan korvete Nikola Kuvačić zahvalio se i čestitao članovima kontingenta na izvrsnosti u provedbi zadaće.

 „U okolnostima zahtjevnim samim po sebi, potom zbog aktualne pandemije, no posebno zbog otežanih vremenskih uvjeta, iskazali ste profesionalnost, psihofizičku spremnost i predanost svom pozivu i zadaćama“, poručio je kapetan korvete Kuvačić.

 Hrvatski kontingent je na području središnjeg Mediterana sudjelovao od 12. do 29. ožujka u dijelu operacije Focused Operation-2 (FOCOPS-2) u zadaćama čije je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

 Zapovjednik RTOP-42 Dubrovnik je poručnik bojnog broda Silvijo Bosančić.

 Raketna topovnjača „Dubrovnik“ u ovoj je operaciji bila u sastavu borbene taktičke skupine kojoj je u svojstvu zapovjednog broda bila grčka fregata „Salamis“ (F-455). Hrvatske snage potvrdile su visoku razinu interoperabilnosti posebno tijekom zajedničkih uvježbavanja (PASSEX) sa snagama partnerskih zemalja, priopćio je MORH.

Izvor: tportal.hr/Foto: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Izvorni autor: N. S./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.