Cijena plina najviše će porasti na području Zagreba

22.03.2021. 19:02:00

Od 1. travnja, cijena plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe najviše će porasti na području Zagreba, za nešto više od 10 posto, pokazuju podaci Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera).

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije odredilo je cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, i to za 32 distribucijska područja od ukupno 33 koliko ih ima u Hrvatskoj. U Hrvatskoj će u prosjeku cijene plina pasti za 0,3 posto, pri čemu će u većini distribucijskih područja - 21 cijene biti niže, ali će u njih 11 porasti.

Hera podsjeća da se krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji od tri sastavnice - troška nabave plina, troška distribucije i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu.

Nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom, za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2021., izmijenjene su u odnosu na trenutne zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom, pojašnjavaju iz Here.

Koliko iznose nove cijene plina?

Primjerice, građanima na najvećem distribucijskom području - grada Zagreba, na kojemu je opskrbljivač u usluzi javne usluge Gradska plina Zagreb-Opskrba, od početka travnja krajnja cijena plina biti 0,2662 kuna po kilovatsatu (kn/kWh, bez PDV-a), dok do kraja ožujka taj plin plaćaju po cijeni od 0,2389 kn/kWh. Kada se tomu doda i fiksna mjesečna naknada od 13 kuna (do sada 14 kuna), kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 15.000 kWh po novome će plin na godišnjoj razini platiti oko 5.186 kuna (s PDV-om), što je za oko 497 kuna ili 10,6 posto više nego li ih je plin na godišnjoj razini stajao do kraja ožujka ove godine (oko 4.690 kuna).

Kućanstva na području Slavonije (na područjima Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije) kojima je opskrbljivač u javnoj usluzi HEP Plin, pokazuje izračun Herine aplikacije iPlin, po novome će plin plaćati 0,2529 kn/kWh (do kraja ožujka 0,2357 kn/kWh) pa će im, uz fisknu mjesečnu naknadu, plin na godišnjoj razini poskupjeti za oko 6,64 posto ili za nešto više od 307 kuna - umjesto 4.629 kuna ukupni će im godišnji trošak za plin biti oko 4.937 kuna (s PDV-om).

No, postoje i distribucijska područja na kojima će cijena plina od početka travnja biti niža pa će tako primjerice, prema aplikaciji iPlin, cijene koje će Gradska plinara Zagreb u javnoj usluzi imati na području Koprivnice (distributer Koprivnica plin) na godišnjoj razini (s PDV-om) biti niže za oko 218 kuna ili za 4,7 posto, ili u Humu na Sutli, gdje će javnu uslugu ubuduće imati E.ON plin (distributer Humplin) biti niže za gotovo jedan posto ili za 45 kuna.

U Hrvatskoj postoje i drugi opskrbljivači plinom sa svojim cijenama. Hera u priopćenju ujedno podsjeća sve kupce iz kategorije kućanstvo da imaju "pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu".

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Igor Kralj/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.