Cijepljeni Britanci i Rusi neće samo tako moći u Hrvatsku: Uvodimo dodatni osigurač?

16.07.2021. 21:05:00

‘S obzirom na situaciju i ono što se događa u Španjolskoj, Portugalu, Cipru i Grčkoj, potrebne su dodatne mjere opreza‘, kaže Ostojić

Nakon što je kasno u srijedu navečer Hrvatska dospjela na britanski popis zelenih zemalja te je najavljeno da prvi britanski turisti na Jadran pristižu od 19. srpnja, turistički je sektor nakon prvotnog vala sreće preplavio i val zabrinutosti.

Velika Britanija, naime, jedna je od zemalja s najvećim rastom broja novoprijavljenih slučajeva zaraze takozvanim delta sojem koronavirusa, za koji se opravdano strahuje da bi nam mogao zatvoriti sezonu pa se ovih dana na razini Nacionalnog stožera razmišlja o uvođenju nekih dodatnih mjera ograničenja za dolazak britanskih turista.

Let iz Moskve svaki dan

Kako neslužbeno doznajemo, razgovara se o mogućnosti uvođenja obaveznog antigenskog testiranja za sve cijepljene Britance, dok se oni koji nisu cijepljeni prije prelaska granice ionako moraju podvrgnuti testiranju, no zasad još nije poznato hoće li i kada ova odluka biti donesena.

Argumenti za uvođenje brzog antigenskog testa su želja za očuvanjem sezone i otvorenih granica unatoč širenju delta soja koji je u nekim zemljama Mediterana, kao što su Španjolska, Portugal, Cipar i Grčka, već napravio darmar.

Naime, u stožeru smatraju da izdatak od sto kuna za brze antigenske testove ne bi predstavljao veći financijski teret za naše goste, a s druge strane ipak bi se povećala sigurnost i smanjio broj uvezenog virusa.

- Za očekivati je da u vremenu kada se u brojnim zemljama širi virus, granicu prijeđe i netko tko će razviti bolest, ali to se uvođenjem dodatnih mjera želi svesti na minimum - doznajemo od izvora bliskog stožeru.

Osim za slučajeve dolaska Britanaca, o istoj se mjeri ograničenja razmišlja i za posjetitelje iz Rusije.

Razlog je činjenica da Hrvatska ove godine bilježi iznimno velik interes ruskih turista za ljetovanje na Jadranu, i to uglavnom kao posljedicu činjenice da smo u travnju ove godine ponovno pokrenuli izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a u HTZ-u nam potvrđuju da je veleposlanstvo RH u Ruskoj Federaciji već od travnja zaprimilo velik broj prvih prijava.

To se već sada reflektira na turistički promet: u prvih 14 dana srpnja Rusi u Hrvatskoj bilježe rast broja dolazaka od 348 posto te noćenja od 404 posto, a podaci su slični i na razini godine.

- Da je na ruskom tržištu izražena potražnja za Hrvatskom kao turističkom destinacijom potvrđuju letovi Aeroflot Airlinesa, ruskog nacionalnog avioprijevoznika koji od početka lipnja do kraja rujna ove godine svakodnevnim letovima povezuje Moskvu s Pulom, Zagrebom, Dubrovnikom i Splitom. Među letovima su i oni aviokompanije S7 iz Moskve za Pulu, Split i Zadar te aviokompanije Nordwind za Zagreb, Pulu i Dubrovnik - potvrdili su nam u HTZ-u.

S obzirom na to da je riječ o dolascima turista izvan EU, odnosno iz trećih zemalja, svi oni ruski građani koji nisu cijepljeni obvezno će se prije dolaska morati testirati, no uvođenjem obveznih antigenskih testova za cijepljene Ruse također bi se uspostavile dodatne mjere sigurnosti, posebno s obzirom na činjenicu da u Rusiji kontinuirano raste broj novoprijavljenih slučajeva koronavirusa, a država uz to ima i vrlo malen udio cijepljenih odraslih građana, tek 13,1 posto od ukupne populacije cijepljenih s obje doze.

Apel turističkog sektora

Iz stožera također doznajemo da će se uvođenje testiranja za cijepljene posjetitelje prilagođavati epidemiološkoj situaciji na našim emitivnim tržištima, što znači da nije isključeno da se popis zemalja za koje će biti potreban takav uvjet dodatno proširi.

Takav stav pozdravljaju i u turističkom sektoru.

- S obzirom na situaciju i ono što se događa u Španjolskoj, Portugalu, Cipru i Grčkoj, potrebne su dodatne mjere opreza, a na epidemiolozima je da odluče koje će to mjere biti. Poučen prošlogodišnjim iskustvom kad smo sezonu zatvorili 15. kolovoza, mogu samo reći - bolje spriječiti nego liječiti - kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Podsjetimo, turistički sektor jučer je uputio i apel da se lobira za promjenu kriterija po kojima se zemlje proglašavaju epidemiološki nesigurnima, odnosno da se umjesto broja novozaraženih radije analiziraju smrti i hospitalizacije s obzirom na činjenicu da je gotovo pola europskog odraslog stanovništva cijepljeno s obje doze, no izgledno je kako do toga zasad neće doći.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Jutarnji.hr / Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.