'Cijepljenje će ići brže, isporuke će se stabilizirati, stižu cjepiva u većim količinama u ožujku'

04.02.2021. 09:41:00

U ovom trenutku traje docjepljivanje, ne cijepljenje. Oko 1 i pol posto stanovništva Hrvatske je primilo 1 ili 2 doze, a ukupno je potrošeno oko 9 tisuća doza cjepiva kazala je epidemiologinja Goranka Petrović

Epidemiologinja Goranka Petrović izjavila je da je jučer došla potvrda od AstraZenece da bismo prvu pošiljku cjepiva, malo manje od 9 tisuća doza, trebali dobiti tijekom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 9.veljače. Potvrdili su i daljnje doze - ukupno oko 150 tisuća doza cjepiva u veljači, donosi HTV.

- U ovom trenutku traje docjepljivanje, ne cijepljenje. Oko 1 i pol posto stanovništva Hrvatske je primilo 1 ili 2 doze, a ukupno je potrošeno oko 9 tisuća doza cjepiva - kazala je za u emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija i istaknula da će cijepljenje ići brže jer će se isporuke stabilizirati, Pfizerova cjepiva će doći čak i u većim količinama u ožujku.

Na pitanje hoće li se u tom slučaju AstraZenecinim proizvodom cijepiti starije osobe, kazala je da je Europska agencija za lijekove odobrila i registrirala AstraZenecino cjepivo za primjenu kod osoba starijih od 18 godina i nije dala gornju dobnu granicu.

No, ne postoji dovoljno podataka o djelotvornosti kod osoba starijih od 65 godina, što ne znači da ono nije djelotvorno, samo je u istraživanju bio manji udio tih osoba.

Situacija u Klinici Fran Mihaljević povoljnija nego prije

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić naglasio je u emisiji "U mreži Prvog" da je situacija na klinici posljednja 2 do 3 tjedna znatno povoljnija nego prije, uvjeren je da je to rezultat pridržavanja epidemioloških mjera.

- Trenutačno je u Klinici 56 pacijenata, prije 2 do 3 mjeseca taj se broj dnevno kretao između 110 do 120 bolesnika, a kapaciteti intenzivnih jedinica bili  su puni ili pri samom vrhu popunjenosti. Zapravo osjećamo pozitivan trend zadnjih tjedana, bit ćemo sretni da se nastavi, a da se postupak s cijepljenjem ponovno vrati na zamišljene staze - poručio je.

Postcovid sindrom sve češći

Barušić je naglasio da je u drugom valu bio veći broj bolesnika u klinici i na intenzivnim odjelima, veliki broj pacijenata je imao teške kliničke slike, prvenstveno teške upale pluća, komplikacije, zbog toga je tijek liječenja bio teži i pacijenti su duže ostajali na bolničkom liječenju.

- Imali smo i značajan broj pacijenata koji su Covid preboljeli a počeli su se vraćati, govorimo o postcovid sindromu. Takvih ima svakim danom sve više. Klinička slika odraslih je daleko teža nego kod djece - rekao je.

Izvor: 24sata/ Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvorni autor: Iva Rebac/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.