Civilnom stožeru dodijeljeno 190 milijuna kuna za nabavku 3 helikoptera

19.11.2020. 14:14:00

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku tri višenamjenska helikoptera za sustav civilne zaštite potpisan je u četvrtak u vrijednosti od 190 milijuna kuna od čega je 85 posto bespovratnih EU sredstava, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva.

“Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite’ potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković“, stoji u priopćenju, piše N1.

Ukupna vrijednost projekta je 190 milijuna kuna, od čega je 161,5 milijuna plaćeno iz bespovratnih sredstava EU-a.

“Projekt uključuje nabavu tri višenamjenski opremljena helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite. Također će se provesti obuka operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite na višenamjenski opremljenim helikopterima za djelovanje u slučaju izvanrednih događaja, velikih nesreća i katastrofa”, navodi se u priopćenju.

Nabavom modernih helikoptera posebno opremljenih za potrebe civilne zaštite, navodi se, napravit će se značajan iskorak za sigurnost, zaštitu i brže zbrinjavanje unesrećenih osoba.

“Helikopterska potpora osigurat će pravovremeno i učinkovito djelovanje svih operativnih snaga civilne zaštite jer će helikopteri biti na raspolaganju svima – za traganje i spašavanje, nadzor pogođenih područja iz zraka, prijevoz ljudi i opreme u područja pogođena velikim nesrećama ili katastrofama te za pružanje hitne medicinske pomoći i prijevoz unesrećenih”, izjavio je Božinović.

Dodaje kako će se nabavom helikoptera povećati spremnost sustava civilne zaštite za reagiranje u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća.

Ministar Ćorić najavio je da će do kraja godine biti odobren projekt zaštite od poplava za rijeku Kupu te izrada pripremne dokumentacije za jačanje kapaciteta Hrvatske za utvrđivanje seizmičkog hazarda i rizika.

Helikoptere će koristiti postrojbe civilne zaštite, HGSS i ekipe hitne medicine za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje na kopnu te prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Pexels

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.