ČOVJEK U SJENI IZNAD ZAKONA! Obruč se steže, a istražitelji ga zaobilaze: Alfa i omega hrvatskog energetskog tržišta

27.11.2022. 16:45:00

Oporbeni saborski zastupnici po svemu sudeći nemaju namjeru odustati od traženja odgovornosti za one koji su prošli “lišo” u aferi INA koja je ozbiljno nagrizla rejting premijera Andreja Plenkovića i njegova HDZ-a.

Tako je saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović nedavno pozvala direktora Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE-a Borisa Abramovića da podnese ostavku jer smatra da je potpisao štetne ugovore za Hrvatsku i njezine građane. Pritom se ova zastupnica, poznata i kao sestra Miroslava Škore, požalila na vladajuće koji su nedavno odbili njezin zaključak kojim bi Vlada prilikom uvođenja poreza na ekstraprofit posebnu pozornost posvetila proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije koji su raskinuli ugovore s HROTE-om kako bi na burzama tu energiju prodavali po višim cijenama.

Njegova odgovornost

“Godinama su ti proizvođači imali povlaštenu cijenu koju financiraju svi građani, no to im nije dovoljno, nego idu dalje, a to im omogućuju HROTE i Abramović”, rekla je Vučemilović, napominjući da HROTE i direktor Abramović nisu u ugovoru predvidjeli sankcije za ovakve slučajeve u raskidu ugovora pa ugovori koje je država sklopila nemaju penalizaciju, točnije, ne vežu investitora u fiksnom periodu.

“Istodobno, tim istim proizvođačima korigiraju otkupnu cijenu energije usklađivanjem s inflacijom, kako bi se njihova ulaganja zaštitila od gubitka vrijednosti. Znači, predvidjeli su situaciju u kojoj štite investitora, a nisu predvidjeli situaciju u kojoj štite državu i građane”, konstatirala je Vučemilović kritizirajući Abramovića koji rukovodi HROTE-om koji obavlja djelatnosti organiziranja tržišta električne energije i plina, zbog čega ga se nazivalo stvarnim kontrolorom tržišta plina i električne energije u našoj zemlji pa se nedavno i njegova odgovornost tražila u aferi INA. Kako se iz afere zasad izvukao i kako u poslovanju HROTE-a provodi samovolju, u poslovnim krugovima nazivaju ga čovjekom iznad zakona.

Inače je Abramović na čelu te državne tvrtke još od 2015. godine, otkad se u skladu s njezinim opisom bavi planiranjem proizvodnje i trgovinom električnom energijom iz obnovljivih izbora. HROTE ujedno organizira tržište električne energije i plina kao javnu uslugu, vodi i sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energija, a tu je i Registar jamstava porijekla električne energije s naglaskom na kvalitetu usluga i zadovoljstvo klijenata. Sve to razlozi su zbog kojih se HROTE smatra trgovačkim društvom od strateškog interesa Republike Hrvatske, a u kojem je zaposleno 40-ak djelatnika s prosječnom plaćom koja je nešto veća od 13 tisuća kuna.
Vrlo je upitna i Abramovićeva uloga u geotermalnom sektoru. Smatra se da svojim djelovanjem šteti geotermalnom sektoru. HROTE pod njegovom upravom preuzima električnu energiju iz jedine domaće geotermalne elektrane, ali pri tome odbija isplatiti naknadu za preuzetu električnu energiju. Zbog toga je pokrenuto više sudskih postupaka protiv HROTE-a, ali je narušen i cijeli geotermalni sektor.

Afera Rimac

Inače se za Abramovića doznalo u jeku afere Vjetroelektrane, kada se tvrdilo da je bivša državna tajnica Josipa Rimac kod njega pokušala urgirati kako bi pogodovala hercegovačkom poduzetniku Milenku Bašiću u osiguravanju otkupa struje po višoj cijeni od one koja je ugovorena. Na zahtjeve bivše HDZ-ovke Abramović nije pristao, ali je zato navodno godinama u korektnim odnosima s bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, čijim se kadrom smatra. Iako obnaša značajnu funkciju, Abramović nije član HDZ-a, a prije HROTE-a karijeru je gradio kao član Uprave Odašiljača i veza, koji su također državna tvrtka. Bio je i predstojnik Ureda predsjednika Sabora, HSS-ova Zlatka Tomčića. Prema podacima iz imovinske kartice, kao prvi čovjek HROTE-a Abramović mjesečno zaradi 25.291 kunu, u karticu je prijavio stan od 92 m2 u Zagrebu vrijedan 1,3 milijuna kuna te njivu u Rudama, a posjeduje i ušteđevinu od 380 tisuća eura.

Inače je Abramovića svojedobno prozivao bivši voditelj Odjela razvoja i promicanja standarda poslovanja u HROTE-u Igor Njegovan, optuživši ga za brojne nepravilnosti u poslovanju te državne tvrtke, što po svemu sudeći nije izazvalo značajniju pažnju javnosti, ali ni pravosudnih institucija, baš kao što ni sada istupi zastupnice Vučemilović koja otvara važna pitanja ne nailaze na pretjerani javni odjek.

Upravlja iz sjene

Zahvaljujući tom javnom ignoriranju, još se nije doznalo ima li Abramovićeve odgovornosti u aferi INA, a kako se odgovor na to pitanje nije dobio, tako Abramović i danas ostaje tu gdje jest – na poziciji jednoga od vodećih ljudi u hrvatskom energetskom sektoru, iz kojega tek s vremena na vrijeme progovori o temama koje ga zanimaju. Iz sjene upravlja sektorom kroz koji godišnje prođu milijuni kuna hrvatskih građana, koji su se ionako odavno naviknuli na to da ih se o milijunima obavijesti uglavnom onda kada oni završe na računima upitnih pojedinaca i raznih penzionera koji se tek nakratko zadržavaju iza rešetaka. U prijavama protiv Abramovića spominjalo se kršenje zakona, govorilo se o financijskim malverzacijama i nenamjenskom trošenju državnog novca te o organizaciji razuzdanih uredskih zabava za probrane suradnike, zbog čega se navodno i alkohol kupovao na račun poreznih obveznika, no ništa od toga zasad nije potvrđeno, baš kao što nije potvrđena ni glasina prema kojoj je baš on po nalogu bivšeg ministra Ćorića instalirao HDZ-ove kadrove na razne pozicije.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Mirko Jozić/7Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.