ČUDESNO VODSTVO ANTE GOTOVINE! Za samo jedan dan Dinara vraćena u hrvatske ruke

08.04.2022. 20:18:00

OPERACIJA SKOK 1

Na dan, 7. travnja 1995. godine, izvedena je jednodnevna operacija HV-a i HVO-a nazvana “SKOK 1” kojom su hrvatske snage ponovno vratile Dinaru u svoje ruke. Operacijom je zapovijedao general Ante Gotovina, a za akciju su bili zaduženi 7. Gardijska brigada “Pume” te 126. Domobranska pukovnija HV-a, uz podršku postrojbi HVO-a.

Cilj operacije je bio zauzeti povoljnije položaje na Dinari u područjima Crvene Grede i Zelenog Brda, približiti se selu Uništa i selu Cetina te isključiti mogućnost protunapada neprijatelja iz smjera sela Uništa.

Veliki uspjeh “Puma”

Operacija je započela iznenadnim napadom 7. travnja 1994. godine kada su “Pume” oslobodile Bunjevačko brdo, Marino brdo, Veliki Bat, Jančiji vrh, Lišanjski vrh, Slime, Jankelića dolac i Veliku glavicu. Osvojeno područje je zatim tučeno topništvom agresora koje je bilo stacionirano u selu Cetine. Pokušan je i kontranapad koje su snage HV odbile.

U samo jedan dan operacije na planini Dinari iznad Knina hrvatske snage oslobodile su područje širine 15, a dubine 5 km, ukupne površine 75 četvornih kilometara. Zauzet je i strateški iznimno važan vrh Veliki Bat iznad sela Uništa s kojeg se mogao vizualno uočiti i grad Knin. HV je stavio pod paljbeni nadzor neprijateljska uporišta na području Uništa i Cetine.

Wikipedija
Ovaj dio akcije bio je značajan za “Oluju”

Važan segment operacija na Dinari bio je zahtjevan i iznimno težak posao probijanja cesta na vrlo nepristupačnom planinskom području putem kojih se na najviše visove Dinare moglo dopremiti teško naoružanje – topovi i tenkovi. Probijanje cesta obavila je inženjerija HV i HVO-a pod vodstvom generala Ljube Ćesića Rojsa. Time je učinjen kolosalni strateški preokret – do tada nepristupačna planina Dinara postala je glavna cesta prilaza tenkovima HV-a, što će posebno doći do izražaja u predstojećoj operaciji “Oluja”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Screenshot/Facebook

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.