Čudo u Kijevu: Kirurzi iz tijela vojnika uklonili neeksplodiranu granatu

12.01.2023. 18:04:00

Iz tijela ukrajinskog vojnika u izuzetno teškim uvjetima u Kijevu je izvađena neeksplodirana granata, potvrdili su visoki dužnosnici u Kijevu.

Kirurzi su uklonili eksplozivnu napravu točno ispod srca ozlijeđenog vojnika, a dva vojnika pobrinula su se da operacija bude sigurno izvedena, rekla je Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane. Ona je objavila i fotografiju na kojoj se vidi rendgenska snimka granate u vojnikovu tijelu.

“Vojni liječnici izveli su operaciju vađenja neraspadnute granate VOG iz tijela vojnika”, napisala je u objavi na Facebooku.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da je tim sapera neutralizirao streljivo, a postupak su opisali kao jedan od onih “koji će ući u medicinske udžbenike”.

Operacija je izvedena bez upotrebe elektrokoagulacije – uobičajene metode za kontrolu krvarenja tijekom operacije – jer bi se tako granata mogla detonirati u bilo kojem trenutku, navela je Maliar.

Jedna slika prikazuje kirurga koji drži eksploziv nakon operacije.

U međuvremenu, vojnik je poslan na daljnju rehabilitaciju i oporavak.

Geraščenko je u četvrtak rano na Telegramu napisao da je neeksplodirani dio granate izvađen ispod srca.

“Granata nije eksplodirala, ali je ostala eksplozivna”, rekao je.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.