Cvrtila: Hrvatska je nesposobna provesti proces poput nabave oklopnog vozila. Vlada sad odlučuje treba li nam to, a još 2017. smo rekli da nam treba

08.01.2022. 16:25:00

Stručnjak za sigurnost i rektor sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila gostovao je u emisiji Novi dan N1 televizije u kojoj je komentirao hrvatsku nabavu oklopnih vozila Bradley i odnose u BiH

Za nabavu oklopnih vozila Bradley, o kojima Hrvatska pregovara s SAD-om već duže vrijeme i nije još sigurno hoće li prihvatiti američku ponudu za vozila nižeg standarda (A2), Cvrtila kaže kako to treba promatrati u smislu razvoja vojske, piše N1.

'Treba raspravljati o tome koliko smo nesposobni provesti procese takvog tipa. Sad Vlada odlučuje treba li nam to, a mi smo još 2017. rekli da nam treba. I tada su sigurno postojale informacije koje su se sad pojavile', oštar je bio Cvrtila i dodao kako ne može vrh države raspravljati o tehničkim karakteristikama.

'To je netko drugi trebao napraviti. Mi raspravljamo treba li nam A2 ili A3, a ne znamo što stoji iz toga', kaže. Cvrtila je komentirao i situaciju u BiH.

'Teško je nekom na sjeveru Europe objasniti što se događa u BiH i koji su ključni parametri koji onemogućevaju normalno funkcioniranje te države', rekao je i dodao kako u procesima koji su uslijedili nakon Daytona nisu odrađeni procesi koji bi omogućili normalno funkcioniranje države. Kaže kako Milorad Dodik nije jedini problem BiH te da ta država ima puno složenije izazove u funkcioniranju vlasti jer je 'svaka vlast u toj zemlji takva da ne izvršava interese građana nego svoje, kao političke opcije i etničke grupe'.

  •  

Bradley

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

'Dodik je sad došao u prvi plan jer je sad svoju politiku, koju je i prije vodio, stavio u javnost i prijeti raspadom države', kaže Cvrtila koji smatra  Dodik ovakvom situacijom podiže svoj rejting te će sad imati još veće opravdanje za ono što radi.

'On sigurno neće podleći vanjskih interesima, bez obzira odakle oni dolaze', zaključio je Cvrtila.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. Mo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.