Cvrtila: “Krijumčari kokaina su u Luci Ploče možda imali pomoć”

26.04.2021. 21:16:00

Luka Ploče je proteklih godina postala jedna od središnjih luka u Europi preko koje se krijumčari kokain iz Južne Amerike, objavila je Al Jazeera Balkans.

Pokazalo je to i nekoliko zadnjih zapljena kokaina u Pločama, od kojih je u onoj krajem ožujka zaplijenjeno 575 kilograma kokaina. Procjenjuje se kako je zaplijenjeni kokain na tržištu vrijedan oko 500 milijuna kuna, odnosno oko 65 milijuna eura.

Prema riječima voditelja kriminalističkog odjela Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske županije Zorana Tikvice, pronađeni kokain nije bio namijenjen hrvatskom “tržištu”, nego za distribuciji na ilegalnom “tržištu” u susjednim zemljama. Interesantno je kako u toj akciji nitko nije bio uhićen, a razlog tome je što se nitko nije pojavio kako bi krijumčarenu robu i preuzeo, što su u policiji očekivali.

Luka Ploče za krijumčarenje kokaina nije odabrana slučajno. Tek sa zadnjim zapljenama doznalo se kako ova luka nema mobilni rendgen i skener koji bi pomagali u pronalasku krijumčarene robe. Uz to, računa se i na brojne kontejnere koji svakodnevno stižu u luku na Jadranu. Prema službenim podacima, u Luku Ploče godišnje dođe oko 1.200 kontejnera banana, tako da je fizički gotovo nemoguće iskontrolirati svaki kontejner.

Uz to, droga se, kao u ovome posljednjem slučaju, često dodatno skriva u oplatama kontejnera. Kako su pojasnili iz luke i carine, pristigli kontejneri se kontroliraju na način da se, uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Uz sve to, krijumčari i narko bosovi prate sve što se radi s druge strane kako bi znali kada je i gdje najbolje odlučiti se na pokušaj krijumčarenja. Vrlo često imaju “svoje“ ljude u carini i policiji, kao i ljude “sa strane”, što im olakšava posao.

Radi svega toga, Luka Ploče je proteklih godina postala prava meka za krijumčarenje i dalju distribuciju kokaina i druge slične robe. Radi se o “poslovima” vrijednim milijarda eura, tako da narko bosovima gubitak pola tone kokaina, koliko god on značio za policiju i carinu, ne predstavlja gubitak oko kojega bi se posebno zabrinuli. Uz to, računaju i na “sivu zonu”, odnosno činjenicu da policija uspije otkriti 30 do maksimalno 50 posto krijumčarene robe, tako da i unatoč gubitcima bilježe enormne zarade, s obzirom da godišnje ipak prođe nekoliko tona “robe”.

“Drogu kao što je kokain najlakše je distribuirati kroz kontejnerski promet, a Luka Ploče je tek jedna od mnogih teretnih luka u Europi i svijetu, gdje su zaplijenjene daleko veće količine”, rekao je Tikvica.

Govoreći o velikoj zapljeni u Pločama, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je početkom godine u lukama zapadne Europe zaplijenjeno više tona kokaina iz Južne Amerike, kao i da je moguće da je jedan krak međunarodne krijumčarske hobotnice preusmjeren na jug Europe, u Hrvatsku, Grčku i Italiju.

“Usmjeravamo se na kritične rute i kontejnere za koje postoje indicije da bi se u njima nešto nalazilo”, kazao je Pavličević.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske nije želio potvrditi, ali nije niti demantirao suradnju s američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA) prilikom zapljene kokaina u Pločama u ožujku.

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila rekao je kako je jedna od mogućnosti zašto je trenutno Luka Ploče interesantna krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike i ta da je “probijen sustav te da su krijumčari imali zaštitu i pomoć u krijumčarenju droge“. Podsjetio je kako je ranije uhićen jedan carinik, ali da je nepoznato je li još netko od Lučke kapetanije, policije, carine, špeditera i drugih bio u tome.

“Zašto baš Luka Ploče? Kriminal seli poslove na područja koja su manje nadzirana. Kad imaju ‘siguran ulaz’, tad se fokusiraju na to područje. No, službe su odradile svoj posao i sumnjam da će sad krijumčari forsirati Luku Ploče“, rekao je Cvrtila.

Posljednja velika zapljena kokaina u Pločama rezultirala je najavom kako će za potrebe nadzora tereta i kontejnera biti kupljen mobilni rendgen, što bi trebalo pomoći u otkrivanju krijumčarene robe.

“Nabava je pokrenuta prije tri zapljene. Riječ je o skupim instrumentima, vrijednim više milijuna kuna. U protokolu pregleda postoji analiza rizika i nasumični odabir. Sve pošiljke se profiliraju i analiziraju, a potom slijedi pregled pošiljki”, kazao je voditelj službi za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

U nedavno objavljenom izvješću Europola piše kako bi pandemija korona virusa mogla godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi, koji je već dosegao kritičnu točku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina.

Europol je izrazio zabrinutost zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge, budući da se, kako navode iz Europola, nezapamćene količine kokaina krijumčare u Europske uniju iz Latinske Amerike, generirajući zaradu od više milijardi eura za kriminalne mreže u te dvije regije. Pri tome je “čistoća” kokaina veća nego ikad prije u EU.

Izvor: Nacional.hr/PDN/Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvorni autor: Nacional/B.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.