Cvrtila o eskalaciji nasilja: Hrvatska ne prolazi kroz sustavni problem, ali to više nisu izolirani slučajevi

17.02.2020. 19:44:00

Nakon sumnjive smrti 16-godišnje djevojke u novozagrebačkom naselju Sopot, smrti 37-godišnjakinje u Čakovcu navodno uzrokovane obiteljskim nasiljem, trostrukog ubojstva u Splitu te niza drugih vijesti koje su nedavno punile naslovnice crne kronike redakcija portala Direktno razgovarala je sa sigurnosnim stručnjakom Željkom Cvrtilom o dojmu koje sve te situacije ostavljaju na percepciju građana te može li se učiniti više da bi se takve tragedije spriječile.

"Ne mogu reći da Hrvatska prolazi kroz sustavni problem, ali očito je da se to više ne može zvati izoliranim slučajevima. Svi slučajevi ipak nemaju isti okidač. Primjerice, u Splitu je uzrok bio kriminalni milje vezan uz drogu, protupravnu naplatu... U Zagrebu se još treba ustvrditi što se dogodilo, je li se osoba predozirala ili je u pitanju kazneno djelo. Naravno, kriminala će uvijek biti i nemoguće ga je potpuno ukloniti. Međutim, tragedija u Splitu se mogla i trebala spriječiti", rekao je Cvrtila.

Na pitanje imaju li građani Hrvatske i dalje osjećaj da žive u sigurnoj zemlji, Cvrtila ističe da tragični događaji narušavaju percepciju sigurnosti, ali da je Hrvatska statistički i dalje sigurna zemlja. Dodaje i kako bi policija trebala više raditi na prevenciji takvih događaja, ali to trenutno nije moguće.

"Hrvatska je statistički, uspoređujući se s drugim zemljama i gradovima, i dalje sigurna zemlja. Svi ovi tragični događaji sigurno utječu na percepciju o sigurnosti građana. Međutim, većina građana ne percipira sebe kao dio te skupine niti su vezani za njih. U Splitu je, doduše, moglo biti kolateralnih žrtava i to može biti ozbiljan problem za percepciju građana. Smatram da postoje mnoge stvari u kojima policija mora preventivno djelovati, ali hrvatska policija organizacijski nema kapacitete za to. Ništa se ne radi da se to ispravi i to je jedan od većih problema. Treba reorganizirati cijeli sustav. Nekad je u MUP-u bilo 50 ljudi, a sada tamo sjedi 3500. Istovremeno, po policijskim postajama nedostaje 40 do 50 posto operativnog sastava", zaključio je Cvrtila.

Izvor: lb/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.