Cvrtila o hrvatskom policajcu sa srbijanskim državljanstvom: Ne možeš služiti dva gospodara

14.01.2023. 09:08:00

Pet dana nakon što je naš list prvi otkrio da je 21-godišnji policajac PU vukovarsko-srijemske koji radi u Poštama granične policije Tovarnik ostvario kontakt s pripadnicima Vojske Srbije radi poziva za upis u tamošnju vojnu evidenciju, svi su se mediji u Hrvatskoj o tome raspisali. Policajac je udaljen iz službe zbog teže povrede službene dužnosti i očekuje ga disciplinski postupak, a od brojnih ljudi koji rade u MUP-u s kojima smo razgovarali gotovo svi su nam rekli da se mogu kladiti o godišnjoj plaći kako taj momak neće dobiti otkaz.

KAZNENA PRIJAVA

- Kako u MUP-u znaju da je taj slučaj jedini kada nitko od odgovornih nije razgovarao ni s jednim policajcem koji osim hrvatskog ima i srpsko državljanstvo. Pravo je pitanje zašto nikoga u MUP-u ne zanima - pita se  Nikola Kajkić,  bivši predsjednik Nezavisnog sindikata koji je u MUP-u dobio otkaz, ali na Visokom upravnom sudu u Zagrebu vodi pravnu bitku o povratku na posao. 

On sam osobno poznaje tog 21-godišnjeg policajca.

- On je mene kazneno prijavio iz razloga što sam ja osobno cijeli događaj prijavio preko prijatelja našoj Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji SOA-i, odnosno javno objavio na svom Facebooku taj događaj. Između ostalog sam na toj stranici objavio njegovo ime i prezime i njegovu fotografiju što ga je očito uznemirilo s obzirom da imam saznanja da je s vrhom MUP-a dogovorio samo privremenu suspenziju i brzi povratak na posao nakon što se u medijima situacija smiri.

Vidite kako zna svoja prava, a ne zna svoja prava prema Hrvatskoj! Ja sam osobno razgovarao s dvadesetak policajaca koji imaju i srpsko državljanstvo i nikada ih nitko od odgovornih u MUP-u nije ništa pitao zbog odlaska u Srbiju radi preuzimanja vojnog poziva ili upisa u tamošnju vojnu evidenciju. Njih ta tema ne zanima - kaže Kajkić.

SRBIJANSKI ZAKON

Iz MUP-a su nam prije pisanja teksta odgovorili da uvjet za primanje u policijsku službu nije nacionalnost, nego državljanstvo jer bi svako drugo postupanje bilo u suprotnosti s odredbom članka 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije (Narodne novine br. 85/08, 112/). 12), koja izričito utvrđuje da je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena.

Drugim riječima, “osoba srpske nacionalnosti može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti”, stoji u detaljnom odgovoru Službe za odnose s javnošću MUP-a. -a.

No što kaže zakon o državljanstvu Republike Srbije?

”Pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriju Srbije ima pravo da bude primljen u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako je navršio 18 godina života, ako mu nije oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pisanu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.”

Dakle, svaki policajac s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom mora potpisati tu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.
Iako u MUP-u tvrde da ne postoje temeljne prepreke da osoba s dvojnim državljanstvom bude primljena u službu ako zadovoljava sve druge uvjete, pa i sigurnosne, Zakon o sigurnosnim provjerama RH u članku 3. stavak 2 kaže:

”Sigurnosne zapreke kod provođenja temeljne sigurnosne provjere jesu činjenice koje upućuju na zlouporabu ili postojanje rizika od zlouporabe radnog mjesta ili dužnosti, odnosno određenih prava i ovlasti na štetu nacionalne sigurnosti ili interesa RH.”

DVA GOSPODARA

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, koji je bio i načelnik Uprave krim-policije MUP-a, također je protiv dvojnog državljanstva u državnim službama o kojoj ovisi sigurnost RH.

- Neka se osoba koja ima dvojno državljanstvo odrekne tog državljanstva i nikakav problem ne postoji. Ja nisam čuo da u SAD-u ili Izraelu povjerljive vojne, obavještajne ili policijske podatke može imati osoba koja nije samo državljanin tih zemalja. Nije to nikakva segregacija, pogotovo ne kada je u pitanju susjedna država Srbija koja je generirala pobunjeničke snage za vrijeme Domovinskog rata i s kojom smo na rubu da se to može opet ponoviti.

Može se potpisati lojalnost nekoj državi kod primanja u njihovo državljanstvo, ali tko kaže da će ta osoba to poštovati. Mi moramo jednostavno isključiti mogućnost da vrlo važne sigurnosne podatke imaju osobe koji nisu hrvatski državljani. Ne možeš služiti dva gospodara.

Ja znam dosta državljana Hrvatske i BiH kojima je hrvatsko prvo državljanstvo, ali nikakve pozive za vojsku ili plaćanje poreza u BiH oni nemaju. Ovdje se kod 21-godišnjeg policajca radi o tome da je primarno državljanin Srbije - rezolutan je Cvrtila.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: Marko Didić/Foto: Snimka zaslona, MUP; fotomontaža

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.