Cvrtila o sabotaži u KB Dubrava: Sistemski nepotizam izaziva nezadovoljstvo; moguće je da nikad ne doznamo krivca

09.11.2020. 14:21:00

Dio drugog kata Kliničke bolnice Dubrava, na kojem nisu pacijenti, u subotu ujutro na kraće je vrijeme ostao bez struje, a budući da je razvaljen ormar sa sklopkom, sumnja se da ga je netko namjerno oštetio. Što o tom događaju misli, tko bi mogao biti krivac te kada možemo očekivati rasplet te situacije za portal Direktno otkrio je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

"Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne", izvijestio je v.d. ravnatelja Ivica Lukšić u subotu.

Na dijelu drugog kata bolnice gdje je nestala struja ne nalaze se pacijenti, već prostori u kojima liječnici u računala upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama te rasvjeta u hodnicima. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora. Prekid je trajao sat i pol.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u razgovoru za Direktno najprije je rekao da je policija bila u KB Dubrava te da su rekli da je izvršena provala u tu prostoriju. "Očito nije bilo s namjernom da se nešto otuđi, nego da se ošteti. Sada treba vidjeti je li to dovelo do štetnih posljedica, je li to moglo dovesti do posljedica te pod koje bi se to kazneno djelo moglo svrstati", rekao je stručnjak za sigurnost dodajući da se to ne bi moglo svrstati pod provalu već "pod oštećenje stvari ili ugrožavanje opće opasnom radnjom".

"Ako je uslijed nedostatka struje moglo doći do ozbiljnog ugrožavanja pacijenata, onda bi se tu moglo raditi o takvoj vrsti kaznenog djela", naglasio je.

Upitan koliko stoji teza da se tu radi o nekoj vrsti terorizma, naš sugovornik odgovorio je: "Teško je reći zato što u terorizmu moraju biti ostavljeni neki zahtjevi da država ili međunarodna organizacija nešto učini ili ne učini. Morali bi postojati zahtjevi u tom smjeru, a koliko znam - njih nema. Više sliči jednoj sabotaži."

Sabotaža nakon smjene Upravnog vijeća

Cvrtila je kazao da ta sabotaža vjerojatno "ima nekakvu svezu", odnosno "moguće je da neka grupacija, koja je nezadovoljna s nekim stvarima, to napravila".

No istaknuo je da su mnogi zaposlenici rekli da tamo rade godinama, ali da ne znaju gdje je ta prostorija. "To je netko tko zna i mislim da će se policija usmjeriti na nezadovoljnike, a unutar njih na nekoga tko je znao gdje se ta prostorija nalazi", kazao je.

Govoreći o tome da je nestalo struje na dijelu na kojem nema pacijenata, naš sugovornik istaknuo je da "to znači da nije bila namjera ugrožavanje pacijenata, već je poslana neka vrsta upozorenja".

Dodao je kako ne zna na koji način nazvati taj čin. "Je li to neka vrsta osvete i pokazivanje tim ljudima slabosti bolnice, nefunkcioniranje bolnice uslijed preuzimanja 'druge strane'. To je prestrašno. Tamo su više-manje školovani ljudi, intelektualci, a s tako niskim emocionalnim standardima gdje se preko imovine - a moguće i drugih života - bore za pozicije", rekao je pa dodao kako ne može vjerovati da se to događa u tako visoko intelektualnoj instituciji.

Tko bi mogao biti krivac?

Stručnjak za sigurnost Cvrtila kazao je da bi sabotažu mogao napraviti bilo tko nezadovoljan situacijom u KB Dubrava. "Pretpostavljam da je to netko tko ima tehnička znanja. Prvo, netko tko zna gdje se prostorija nalazi. Drugo, netko tko ima barem minimalna tehnička znanja pa zna koja je sklopka za urede, a koja je za pacijente. Očito nije išao na ugrožavanje pacijenata", rekao je pa nastavio:

"Sve što se događa, događa se jer u cijeloj državi nemate postavljene jasne i transparentne kriterije za napredovanje i onda se sve to odvija političkim odlukama, a mnogi - unutar toga - nisu zadovoljni. Kada bi ljudi vidjeli da im liječnik, koji vodi određeni odjel, pa čak i ravnatelj bolnice ili glavna sestra, najbolji kadrovi koje tamo imaju sa svim mogućim referencama i da neovisno o političkim opcijama oni tamo rade i funkcioniraju - onda bi to bila sasvim druga situacija".

Sistemski nepotizam izaziva nezadovoljstvo

"Ovakvo nezadovoljstvo izaziva sistemski nepotizam koji vlada - a da ne govorimo i korupcija, odnosno politička korupcija... Ako vi nekog mimo kakvog znanja, sposobnosti i kriterija postavljate za određene pozicije, samo zato što ste u političkoj moći da to napravite, onda je ta osoba politički korumpirana tako da poziciju vraća kroz određene usluge", rekao je Cvrtila.

Kazao je da se "vode frakcijske borbe". "To je jednostavno neoprostivo!", naglasio je. 

"To bi nekako i moglo funkcionirati u mirnodopskim situacijama. Međutim, sve te anomalije isplivavaju u kriznim situacijama. Tada vidimo koliko ne funkcioniraju sigurnosni sustav,  zdravstveni sustav, civilna zaštita...", smatra. Dodao je da smo takvu situaciju imali i za vrijeme migrantske krize, u požarima u Splitu, za vrijeme poplava u Gunji, a sada i u koroni. "Tada isplivavaju sve nesposobnosti tih politički postavljenih kadrova", tvrdi. 

Netko izvana

Na pitanje je li moguće da je došao netko izvana, Cvrtila je rekao da jest. "Vrlo je mala vjerojatnost tome. Ne vidim motiv, ali netko tko je iznutra motiviran mogao bi nekog angažirati da dođe izvana", rekao je pa nastavio: "Nije moguće bez podrške iznutra. Ako je sam izvršitelj izvana, onda je naručitelj iznutra".

Osvrnuo se na samu sigurnost KB Dubrava. "Sigurnost je na vrlo niskim granama što se tiče fizičke i tehničke sigurnosti pa i uspostavljenih procedura u smislu zaštite dokumentacije i tako dalje. To je svugdje vrlo loše posloženo. Za vrijeme rata čuvala je vojska i policija, no bile su posebne okolnosti. Međutim, u mirnim situacijama ne može se ostaviti takva institucija bez minimalne sigurnosti", kazao je.

Rasplet situacije

Upitan hoćemo li ikada saznati tko je krivac, naš sugovornik Cvrtila odgovorio je: "Nitko ne može garantirati da će se saznati. Sve ovisi o ostavljenim materijalnim tragovima, jesu li oni uopće ostavljeni, ima li videonadzor koji bi na to mogao upućivati i koliko će policija duboko zadirati, odnosno provjeravati tko je i što odradio".

No, kako je rekao Cvrtila u razgovoru za Direktno, "moguće je da to bude relativno brzo" ili da se "ne otkrije".

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: Lorena Šipek/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.