Cvrtila: ‘Obračun balkanske mafije’ na Laništu?

03.06.2021. 22:30:00

Kriminalist Željko Cvrtila u emisiji Studio 4 komentirao je razornu eksploziju na zagrebačkom Laništu i kazao da je taj čin okarakteriziran kao dovođenje u opasnost imovine i života.

- Pravno je to korektno zato što nema više od jednog ili dva elementa iz kaznenog djela 97, a to je terorizam, rekao je i dodao kako se ne sjeća ovakvog događaja u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je količina eksploziva bila velika ili da je riječ o eksplozivu koji je veće razorne moći. Smatra da je cilj ovog čina bilo zastrašivanje.

- Meni se čini da ovaj čin nisu napravili ljudi koji dolaze iz ovih prostora. Mene ovo podsjeća na neke eksplozije koje smo viđali u Beogradu, a čiji su repovi sezali do Južne Amerike, rekao je i dodao da s obzirom na kontekst u kojem se nalazi osumnjičeni, koji je u istražnom zatvoru i trebalo bi mu se nastaviti suđenje, ovo je poruka "prema šutnji ili naknadi štete" zbog koje oni čija je droga koja je zaplijenjena 2018. godine, sada žele povrat sredstava.

Policija je otkrila tko je postavio eksploziv u zagrebačkom naselju Travno. Riječ je o četrdesetogodišnjem muškarcu iz Srbije koji je nakon toga pobjegao izvan granica Hrvatske.

- Što se tiče otkrivanja organiziranog kriminaliteta, postoji dobra suradnja sa svim državama u regiji i EU-u, naglasio je. I dodao kako i kriminalci u regiji jako dobro surađuju.

Cvrtila govori kako oštećene osobe najčešće šute i govore da nemaju problema ni s kim, iako u 90 posto slučajeva znaju tko je, ali su zastrašene.

Kada je riječ o policiji, rekao je kako je teško biti učinkovit kada su u pitanju kriminalne organizacije, ali postoji cijeli niz metoda za to.

Rekao je kako policija u nekim zemljama dopušta klanovima da se međusobno obračunavaju, ali to je opasno i nigdje nije zakonom dopušteno.

Na pitanje trebaju li se građani više motivirati za suradnju s policijom i je li taj model kod nas izumro, Cvrtila je naglasio kako je on na Zapadu još mnogo prije izumro, a posebno u Americi.

- Postoje kvartovi u velikim gradovima na Zapadu gdje policija ne može ući u njih, a da bi policija mogla rješavati organizirani kriminal, mora funkcionirati sa zajednicom, rekao je i dodao kako je kod nas propao projekt Policija u zajednici.
VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Izvor: vijesti.hrt.hr/PDN/Foto: HRT / HTV

Izvorni autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.