Cvrtila: Uključenje antiterorističkih timova u potragu za nestalom može imati dvojako značenje

09.12.2019. 14:05:00

Slučaj nestale pripadnice Počasno-zaštitne Oružanih snaga, Jadranke Skender, na noge nije digao samo policiju i Vojnu policiju, nego i antiterorističke timove Vojne policije koji su se uključili u potragu. Budući da nije uobičajena praksa da sudjeluje u potragama, pitali smo kriminalista Željka Cvrtilu za objašnjenje tih detalja, koji je za Direktno pojasnio što bi to u ovom slučaju moglo značiti.

Kći nestale Ines Skender pronašla je u četvrtak poslije ponoći majčin automobil na puteljku uz južni savski nasip nedaleko Hipodroma i Cimermanove ulice. Bio je otključan, s ključevima u bravi, u automobilu su bile njezine osobne stvari, a u novčaniku nije nedostajao novac. Dvije kartice, koje je obično imala, nađene su poslije u stanu.

Nije se pojavila na poslu

Ines Skender ispričala je sve okolnosti koje su prethodile nestanku njezine majke, ali i onome što se događalo nakon što je nestanak prijavila prvo u VI. policijskoj postaji u Novom Zagrebu, da bi ih vrlo brzo nakon toga prebacili u 7. policijsku postaju Trešnjevka.

"Koliko ja znam, jer mama nije puno pričala o poslu i na kojem točno radnom mjestu radi, bilo je to računovodstvo. Mi smo u ponedjeljak 2. prosinca bile zajedno kod liječnika i dogovorile se da će sljedeći dan ona doći oko podneva k meni na posao. U utorak je svoju liječnicu na poslu pitala za nalaze i oni su bili dobri. Tog smo se dana čule oko 20.50 sati i posljednji put. U srijedu je oko podneva trebala doći k meni na posao. Prošlo je podne, nije došla, ali ja se nisam brinula jer sam mislila da je na dežurstvu, a tada se obično nije javljala.

No nije govorila, kao i inače, o poslu, pa ni o tome kakve su vrste ta dežurstva. Slala sam joj poruke, ali nije odgovarala. Oko 16.30 nazvala sam maminu sestru, svoju tetu, s kojom je mama živjela i rekla mi je da se ni njoj nije javila. A ona nije bila takav tip osobe da se ne javi. Naprotiv, ako bi zapela u prometu, javila bi se porukom da će kasniti", ispričala je Ines Skender za Jutarnji. Kad je oko 18 sati nazvala majčinu kolegicu s posla i pitala za majku, dobila je odgovor koji je bio alarmantan.

"Rekla mi je: ‘Zlato, mama danas nije ni došla na posao!’", otkrila je Ines.

Otmica?

Nakon toga je otišla u policijsku postaju u Novom Zagrebu, jer živi na tom području, i prijavila nestanak majke. Kaže kako su uzeli podatke, a ona im je rekla sve što je znala, da bi joj oko 19 sati bilo rečeno kako će slučaj preuzeti postaja na Trešnjevci. Pitala je policajce jesu li locirali mobitel, no kaže kako na to nitko nije reagirao.

Čekali su Vojnu policiju, a zatim su odlučili ići na teren. Ines je otišla s njima i uz nasip pronašla majčin automobil, dok su policajci za to vrijeme pretraživali drugu obalu Save. Kaže da joj je bilo jedino čudno što je po vjetrobranskom staklu bilo šljunka, a i u nedjelju je na istom mjestu bio parkiran Golf koji je bio i u vrijeme majčina nestanka. Te noći policija je baterijama pretraživala uz nasip, ali nisu našli nikakav koristan trag.

"Moja majka se promijenila u posljednje vrijeme, to sam primijetila", ističe kći nestale.

Na pitanje kako to da su u potragu uključeni i antiteroristički timovi Vojne policije, odgovara: "To je i meni čudno, vjerujte. Je li oteta? Sklonija sam tome vjerovati", kaže kći nestale.

U potrazi i antiteroristički timovi

Budući da je nestala pripadnica Oružanih snaga, opravdano je kako je uz policiju, traži i Vojna policija, no uključenje Antiterorističkih jedinica je nesvakidašnje u potragama za nestalima, što je kriminalist Željko Cvrtila za Direktno i potvrdio.

"Moram priznati da se ne sjećam slučaja da se u neku potragu uključila antiteroristička jedinica, ali to može imati dvojako značenje. Ili jednostavno imaju ljude na rasplaganju koji su u poziciji da se priključe potrazi, s obzirom da se radi o vojnoj osobi, pa su se priključili civilnoj i vojnoj policiji ili bi to možda moglo značiti da postoji nekakva informacija koju javnost ne zna, što bi moglo ići u smjeru nekakve otmice. Treba vidjeti i način potrage. Ako se radi o uobičajenoj potrazi, pregledom terena, gdje je posljednji put locirana, to ne mora ništa posebno značiti, a ako je to pretraga nekog drugog terena gdje je teško za povjerovati da bi ona mogla sama doći, da nije odvedena, onda bi to moglo imati nekakvu naznaku da je eventualno oteta ili nešto u tom smislu".

Cvrtila je dodao kako ne možemo znati što je istraga njezinog nestanka pokazala i u kojem smjeru ona usmjerava ljude koji za njom tragaju.

"Iako, prema nekim naznakama možemo nagađati neke stvari, ali ne možemo reći ništa sa sigurnošću", objašnjava nam Cvrtila.

Jadranka Skender u trenutku nestanka bila je odjevena u plavu jaknu, plave traperice i žute čizme. Ima ravnu kestenjastu kosu. Srednje je građe i visoka 164 centimetra. Mole se svi koju su je vidjeli ili znaju nešto da to jave najbližoj postaji ili na telefon 112.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: Lucija Brailo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.