DA MOŽE, NAJURIO BI GA ISTOG TRENA! Plenković na rubu da iz stranke izbaci kapitalca: Na hodnicima mu se već podsmjehuju

16.11.2022. 09:52:00

O turbulentnim odnosima između premijera Andreja Plenkovića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića već se neko vrijeme govori po HDZ-ovim kuloarima, ali i među premijerovim suradnicima koji u Anušiću kao u utjecajnom potpredsjedniku vladajuće stranke vide predvodnika takozvane desne struje HDZ-a koja se počela buniti protiv Plenkovića i njegovih upravljačkih metoda, ali i protiv njegovih odluka koje su se počele odražavati na stranački rejting. Plenkovićevi zategnuti odnosi s Anušićem počeli su se odražavati i na funkcioniranje Vlade jer su u premijerovu timu uvjereni da je uz ministra prometa Olega Butkovića produžena ruka slavonskog župana i mlada ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak kojoj Plenković svako malo u kontrolu šalje svojeg savjetnika Zvonimira Savića, što je jasan pokazatelj njegova nepovjerenja prema mladoj ministrici i što sve više smeta ministrici Tramišak koja u Vladu i jest ušla po zagovoru svojeg kolege Anušića i uz lobiranje slavonskih ogranaka HDZ-a.

Ljetos je Tramišak privukla pozornost javnosti tvrdnjama da prima prijetnje o kojima je, doduše, prije obavijestila predstavnike medija negoli samog Plenkovića i ministra policije Davora Božinovića pa je taj njezin istup produbio Plenkovićevo nepovjerenje, a ujedno i izazvao još veći animozitet između Plenkovića i župana Anušića koji se premijeru suprotstavio kada je odlučio rekonstruirati svoju vladu i iz nje eliminirati ministricu koja ga je izblamirala pred građanima.

Kada se ministar požali da je izložen prijetnjama, to bi u svakom slučaju, neovisno o unutarstranačkim odnosima u HDZ-u, trebalo biti vrlo ozbiljno shvaćeno i nadležna tijela bi se time trebala baviti na prioritetnoj razini.

Izvori prijetnji

Iako je od slučaja Tramišak prošlo više od pola godine, Državno odvjetništvo još nije donijelo odluku o kaznenoj prijavi koju je ministrica podnijela uz navode da su joj stizale prijeteće poruke u kojima se tvrdilo da će, ako ne postupi onako kako se od nje zahtijeva, biti krvi do koljena, što ne zvuči nimalo benigno. U međuvremenu je Tramišak nedavno posjetila Ured europskog tužitelja, gdje se ponovno bez Plenkovićeva znanja pojavila u svojstvu svjedoka te je navodno ondje otkrila svoja saznanja o bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, Plenkovićevoj prijateljici koju je taj ured nedavno priveo zbog takozvane afere Softver od koje se Tramišak ogradila na početku svojega mandata. Kada su vladajući iz našeg tjednika doznali da je Tramišak posjetila zagrebački Ured europskog javnog tužitelja, u Vladi je nastao pravi mali košmar, a jedno od pitanja koje se postavljalo u Plenkovićevu timu jest i ono je li ministrica tijekom svojeg svjedočenja spominjala premijera i je li otkrila da je možda Plenković imao saznanja o aferi svoje bivše suradnice i svoje bliske prijateljice Žalac koju je iz prošle vlade ispratio pod pritiskom javnosti, a s kojom se sastajao i prije nekoliko mjeseci znajući da je ona u središtu velike korupcijske afere od koje će se teško oprati.

Kako se u vladajućim redovima još ne zna što je Tramišak svjedočila kod Tamare Laptaš, tako se u Državnom odvjetništvu još ne zna što je s prijavom aktualne ministrice koja je stigla krajem ožujka. U DORH-u zasad tvrde da su njihovi službenici proveli izvide, no dalje od toga nije se otišlo, premda u ministričinu, ali i u Anušićevu timu koji, doduše, čine isti ljudi govore kako ovo nije nimalo kompleksan slučaj i kako je bilo dovoljno ispitati one koje je Tramišak navela kao izvore prijetnji.

Dodatna kriza

Međutim, ne treba zaboraviti da se i u kontekstu prijetnji u medijskom prostoru spominjao premijerov savjetnik Savić, što je, doduše, Tramišak u međuvremenu demantirala, ali bez validne i kvalitetno provedene istrage brojna pitanja u ovoj neobičnoj priči ostaju otvorena, a i ta pitanja izazivaju dodatnu krizu u odnosima unutar HDZ-a, u kojem se još dio članova pita je li mlada Slavonka zaista bila suočena s određenom ugrozom ili je nešto pogrešno shvatila, a u konačnici pitanje je i je li možda Tramišak nekoga lažno prijavila.

Pisalo se da je uz Savića i bivši glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić mjesecima vršio ogroman pritisak na Tramišak kako bi odustala od namjeravanog prekida suradnje s tvrtkom Omega Software koja je kreirala informatički program nužan za dodjelu financijskih sredstava iz europskih fondova. Tramišak je, pak, prema pisanju medija, bila do te mjere uznemirena da je razmišljala o tome da zatraži pomoć od Europske komisije, ali i da zahtijeva politički azil. Sve to odvijalo se usred krize do koje je dovelo uhićenje bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata pa je i ova priča s Tramišak ukazivala na to da se u Plenkovićevim redovima odvijaju sablasne stvari, zbog čega je Plenković prilično burno reagirao, ne samo iza zatvorenih vrata nego i javno, tvrdeći kako je priča o prijetnjama ministrici jedna od najbizarnijih situacija za koju ne zna je li se ikada dogodila, napominjući da se te nebuloze moraju razjasniti. Nazvavši teze o prijetnjama ministrici nebulozama, Plenković je između redaka dao do znanja da Tramišak ne uživa njegovo povjerenje, a među upućenima to je protumačeno i kao njegova poruka županu Anušiću s kojim je Plenković sukobe produbio prije nekoliko dana, kada je Anušić otvoreno poručio da ne pristaje na izmjene izbornih zakona kojima bi se u slavonskim izbornim jedinicama smanjio broj saborskih zastupnika.

Butkovićeva mreža

Ne samo da su Anušićevi istupi na ovu temu posljednjih dana punili medijske stupce nego su i unutar samog HDZ-a doveli do rasta tenzija, ali i do potpunog udaljavanja Anušića i Plenkovića. Premijerovi suradnici govore kako je Anušić zbog svojeg ratnog puta, koji mu nitko ne može osporiti, preuzeo ulogu velikog domoljuba koji s nekolicinom svojih kadrova Plenkovića dovodi u nezavidan položaj, a da je Plenković sada u poziciji kada mora udariti šakom o stol i početi provoditi odluke i po cijenu toga da Anušića i njegovu družinu izbaci iz stranke. U Anušićevim redovima na taj potencijalni Plenkovićev potez gledaju s podsmijehom te naglašavaju da bi premijer time sam sebi pucao u koljena i riskirao moguće opstrukcije na parlamentarnim izborima za koje se već počeo pripremati s ciljem da osvoji treći uzastopni mandat.

Oni koji dobro poznaju omjere snaga u HDZ-u potvrđuju kako je uz Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića upravo Anušić jedan od najutjecajnijih članova stranke, toj se hijerarhiji može pridružiti još samo ministar Butković koji ima značajan utjecaj u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u velikom dijelu državnih tvrtki, zbog čega se po HDZ-u govori i o Butkovićevoj mreži, u koju se upleo i Anušić jer su njih dvojica ionako prijateljski povezani. I s Butkovićem Plenković u posljednje vrijeme sve teže surađuje premda ministar prometa u svojim intervjuima naglašava kako on i premijer imaju korektne odnose. U Plenkovićevu timu u Butkoviću i Anušiću ne vide ozbiljnu prijetnju i kadrove koji bi mogli ugroziti Plenkovića tako što bi ga srušili i došli na njegovu poziciju, ali zato u njima vide faktore koji remete Plenkovićev mir i stabilnost, dok Anušića opisuju i kao operativca i čovjeka od terena koji može organizirati mrežu koja bi mogla ugroziti Plenkovićevu poziciju, tim više što je Anušić blizak i s virovitičkim ogrankom stranke, odnosno s Josipom Đakićem i Ivicom Kirinom, a u odličnim je odnosima i s prkosnim dubrovačkim gradonačelnikom Frankovićem.




Nepotrebna hajka

Zbog toga što je blizak s braniteljskim udrugama, Anušić na terenu i u HDZ-ovim lokalnim ograncima ima mrežu simpatizera koja nije naklonjena Plenkoviću, koji je te opasnosti svjestan, baš kao što je svjestan toga da Anušić nije kapacitet za premijersku poziciju. To se, kako tvrde Plenkovićevi suradnici, potvrdilo i u posljednjim napadima zbog smanjenja broja saborskih zastupnika u dvjema slavonskim izbornim jedinicama. Što je točno dosad Slavonija imala od postojećeg broja zastupnika, pitaju se u premijerovu timu te napominju da je i Anušić velike projekte u svojem kraju pokrenuo zahvaljujući europskim fondovima i financijskim injekcijama iz Vlade, s tim da ni jednog ni drugog ne bi bilo u ovoj mjeri da se Plenković za to nije zauzeo i izborio.

I baš zbog toga Plenkoviću njegove burne reakcije – što javne, što unutar HDZ-a – nisu najbolje sjele jer smatra da Anušić diže nepotrebnu hajku kako bi sebe prikazao velikim borcem za Slavoniju, dok su s druge strane teze za koje se zalaže protuustavne. U premijerovu timu napominju da je on taj koji drži vlast u rukama, a on je ujedno i taj koji je to spreman pokazati ako ga se nastavi pritiskati, baš kao što je nedavno i Miloradu Pupovcu pokazao da ne namjerava prihvatiti optužnice koje su hrvatskim pilotima stigle iz susjedne Srbije vezano uz Oluju. Plenković je po svemu sudeći napokon spreman pokazati političku odlučnost, no ne treba u ovoj priči o trzavicama unutar HDZ-a zaboraviti na Anušićev utjecaj, baš kao što ne treba zaboraviti ni na istragu o slučaju Tramišak koja iz nekog razloga stoji u mjestu i iz koje se nameće pitanje koga štiti Državno odvjetništvo i pokušava li se i što u tom slučaju zataškati.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Ivan Andrić/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.