DA SE NIKAD NE ZABORAVI: ZAPOČEO "VI. MEMORIJALNI CARP CUP "KOLAR - JURIŠA 2024"

04.07.2024. 20:00:00

Današnjeg dana, 04. srpnja 2024. godine započinje obilježavanje obljetnice pogibije junaka Domovinskog rata Ivice Kolara i Pere Juriša.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen ploči u Kladarama i mjesnom groblju u Pitomači, obitelj poginulog Pere Juriše i članovi Udruge hrvatskih branitelja RH-a, započeli su tradicionalni MEMORIJALNI ŠARAN KUP „KOLAR – JURIŠA.

Prije 33 godine, đurđevačka Podravina zavijena je u crno. Tog 06. srpnja 1991. godine zabilježene su prve pogibije najhrabrijih Podravskih sinova u Domovinskom ratu.

Naime, navedenog dana, na području Ljubova u srbočetničkoj zasjedi poginuli su Ivica Kolar i Petar Juriša, pripadnici 1. bojne 2. gardijske brigade „Crne mambe“, u koju su postrojbu otišli iz Policijske postaje Đurđevac, a svoje zadaće u trenutku pogibije. obavljali su na području Gospića gdje im je bio zadatak osiguranja prometnice Gospić - Titova Korenica, s obzirom da se na tom području širila srbo-četnička pobuna.

Jedna od najtežih tragedija tih dana dogodila se upravo 06. srpnja 1991. godine, kada su se pri povratku sa sastanka u Zagrebu za Ljubovo, zapovjednik Mato Obradović i desetak branitelja upali u srbočetničku zasjedu u kojoj su srpski pobunjenici sa nasipom bombama i puščanom. paljbom zasuli vozila hrvatskih branitelja.

U tom podmuklom neprijateljskom činu 1. bojne 2. gardijske brigade „Crne mambe“ imala je prve smrtne stradale pripadnika, a to su bili naši Podravski sinovi, Ivica Kolar i Petar Juriša, dok je ranjen pet pripadnika.

U petak,  05. srpnja 2024.g.  položeni vijenci, zapaljene svijeće, te službeno otvoreno  "6. Memorijalno ribolovno natjecanje “Carp cup Kolar-Juriša 2024.”
U organizaciji UHB-a, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje Ivicu Kolara i Peru Juriša uoći 6. Memorijalno ribolovno natjecanje “Carp cup Kolar-Juriša 2024.”
Na gradskom groblju u Đurđevcu uz obitelji Ivice Kolara i Pere Juriša, vijence su položili i zapalili svijeće, izaslanica ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, gospođa Tatjana Mihaldinec, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, načelnik Policijske postaje Đurđevac Igor Bukovčan, te predstavnici UHB RH-a i sudionika ovog događanja.
Nakon polaganja vijenaca, članovi braniteljskih udruga i natjecatelji druženje su nastavili na jezeru Drnić u Novom Virju gdje je organizirano 6. Memorijalno ribolovno natjecanje carp cup "Kolar - Juriša 2024., gdje je upriličeno svečano otvaranje ovih susreta, a koje je službeno otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije g. Ratimir Ljubić.
Ovogodišnje izdanje memorijalnog ribolovnog natjecanja završit će 7. srpnja u Društvenom domu Mladen Markač u Đurđevcu na proglašenju pobjednika.
Tradicionalno je to okupljanje braniteljskih udruga koje organizira Udruga hrvatskih branitelja RH-a kao "Memorijalni carp cup "Kolar - Juriša", uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko križevačke županije, Grada Đurđevca i Turističke zajednice grada Đurđevca, te ZŠRK "Đurđevac", "ŠRK" Drnić i privatnih tvrtki.
Ove godine na natjecanju sudjeluje jedanaest ribolovnih ekipa, uglavnom hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz raznih krajeva Lijepe naše.
Moderator i voditelj današnjeg događanja Krešimir Cestar prisutnima je  ispripovjedao "Povjesnicu", a tom prilikom sam naveo:
"Okupili smo se danas ovdje, na gradskom groblju u Đurđevcu da se prisjetimo i odamo počast prvim podravskim žrtvama u Domovinskom ratu, poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Kolaru iz Đurđevca i Petru Juriša iz Kladara, tadašnjim pripadnicima 1. pješačke bojne „Crne mambe“ , 2. A brigade Zbora narodne garde.
Prije 33 godine, đurđevačka Podravina zavijena je u crno. Tog 06. srpnja 1991. godine zabilježene su prve pogibije najhrabrijih Podravskih sinova u Domovinskom ratu.
Naime, navedenog dana, na području Ljubova u srbo-četničkoj zasjedi poginuli su Ivica Kolar i Petar Juriša, pripadnici 1. pješačke bojne „Crne mambe“ , 2. A brigade ZNG-a, u koju postrojbu su otišli iz Policijske postaje Đurđevac, a svoje zadaće u trenutku pogibije obavljali su na području Gospića gdje im je bio zadatak osiguranje prometnice Gospić - Titova Korenica, obzirom se na tom području širila srbo-četnička pobuna.
Jedna od najtežih tragedija tih dana dogodila se je upravo 06. srpnja 1991. godine, kada su pri povratku sa sastanka u Zagrebu za Ljubovo, zapovjednik Mato Obradović i desetak branitelja upali u srbo-četničku zasjedu u kojoj su srpski pobunjenici sa nasipa bombama i puščanom paljbom zasuli vozila hrvatskih branitelja.
U tom podmuklom neprijateljskom činu 1. pješačke bojne „Crne mambe“ , 2. A brigade ZNG-a, imala je prve smrtno stradale pripadnike, a to su bili naši Podravski sinovi, Ivica Kolar i Petar Juriša, dok je ranjeno pet pripadnika.
Ivica i Pero, neka Vam je vječna slava i veliko hvala.
Počivali u miru Božjem, Amen."
Molitvu za naše pokojne   Ivicu i Peru, te sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koji su svoje živote dali za samostalnu i neovisnu Hrvatsku, predvodio je pomoćnik policijskog kapelana.
 
Pripremio: Krešimir Cestar
Fotogalerija:
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Branko Kranjec
Foto: Branko Kranjec
Foto: Branko Kranjec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.