ĐAKIĆ POTRESEN SMRĆU ĐURE DEČAKA! OGLASIO SE I SAČIĆ: ‘Učinili su mu strašnu stvar. Slava mu za to’

01.04.2022. 11:01:00

'NA ČELU VALA'

Nakon duge i teške bolesti, preminuo je Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik koji je, među ostalim, bio odlikovan za doprinos u stvaranju ratne strategije, izgradnji i vođenju Oružanih snaga RH.

Autor:Snježana Vučković/Dnevno.hr

Pokojni Dečak rođen je 18. siječnja 1952. godine u Gradini kraj Virovitice, a slabo je poznato da je prije rata, kao mladić, bio konobar.  Svoju karijeru obogatio je i zvanjima saborskog zastupnika i župana, no sve je to nemjerljivo s njegovim doprinosom u Domovinskom ratu.

Đakić: “Naviru mi sjećanja…”

“Nikome sada nije lako… Ovo je gubitak velikog čovjeka, prijatelja, generala, političara…”, slomljeno kazuje čovjek koji ga je izvrsno poznavao, predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik Josip Đakić.

“Nisu to neke godine za umiranje, pa se zato svi još gore osjećamo. Znate, nije samo obitelj na gubitku. Znate li što je on sve bio? Svi mi izgubili smo bivšeg župana, osnivača HDZ-a na virovitičkom području, predsjednika lovačkog društva, čovjeka koji je bio zatočen od strane KOS-a, čovjeka koji se ustrajno borio za Hrvatsku”, kaže Dakić i dodaje:

“Sve to sada navire u sjećanja… Duboko žalim i suosjećam s Dečakovom obitelji i prijateljima.”

Sačić: “Bio je ispred vremena”

“Dečak je ostavio specifičan trag u našoj novijoj povijesti jer upravo u Virovitici su započeli planovi o naoružavanju i on je bio na čelu tog vala. Na neki način je bio ispred vremena… Tamo su se naoružavali lovačkim puškama i opsjedali vojarne JNA. Zato je Dečak bio na meti KOS-a koji ga je i uhitio i osudio na tri godine. To je iznimno loše djelovalo na stanje gospodina Dečaka, iako se nakon izlaska iz zatvora posvetio obrani Hrvatske. U ratnom putu je doista pokazao jednu veliku odlučnost u obrani domovine. Slava mu za to”, kaže Željko Sačić.

“U nekim situacijama smo bili na suprotnim stranama, smatram da je puno više dao u ratu nego u miru, no ja pamtim ono najbolje što je ostavio iza sebe i želim pokoj njegovoj duši”, zaključio je Sačić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:screenshot_yt

Izvorni autor: Autor:Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.