DAMIR TRUT ‘Odlazak po djecu koju su roditelji ostavili bakama i djedovima nije opravdanje za propusnicu‘

19.12.2020. 07:36:00

Svi oni koji otputuju prije nego stupi na snagu ova mjera, mogu se vratiti na mjesto prebivališta ili stalnog boravišta, kazao je Trut

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i šef Civilne zaštite, u RTL-u Danas je komentirao ograničavanje kretanja za blagdane i izdavanje e-propusnica.

Namjera je, tvrdi, da se smanje migracije i odlazak građana s jedne lokacije na drugu i time smanji mogućnost širenja zaraze

- Mislim da smo ostavili dovoljno vremena da se službe i sve aktivnosti pripreme i da se ta mjera kvalitetno pripremi, ali ne da s tim ostavljanjem dovoljno vremena dajemo vremena za neko kršenje mjera ili snalaženje naših građana. Vjerujem da su svi svjesni situacije i da će napravili sve da se zaraze ne bi širila - kazao je Trut.

Na pitanje što ako se dogodi da nakon Božica na cestama imamo tisuće ljudi koji su ipak odlučili otputovati negdje, a vraćaju u mjesto prebivališta i nemaju propusnice, Trut je kazao da vjeruje da toga neće biti.

- Svi oni koji otputuju prije nego stupi na snagu ova mjera, mogu se vratiti na mjesto prebivališta ili stalnog boravišta - kazao je Trut. 

Na pitanje što će biti s putnicima autobusa i hoće li tko kontrolirati imaju li propusnicu i hoće li netko ostati negdje jer dalje ne smije, Trut je kazao:

- Njemu će biti onemogućeno daljnje putovanje. 

Kazao je i da nisu razmišljali o kaznama onima koji na nekoj lokaciji budu bez propusnice te da je dovoljna kazna što takvi neće moći ići dalje. 

Na pitanje hoće li roditelji moći vratiti kućama djecu koju su ostavili bakama i djedovima i hoće li to biti opravdanje za dobivanje propusnice, Trut je kazao kako to nije opravdanje i da neće dobiti propusnicu. 

Građani iz dijaspore, koji su došli u Hrvatsku s negativnim PCR testom, a nemaju više prebivalište u Hrvatskoj, moći će ući u Hrvatsku i doći do odredišta koje su prijavili na granici te tamo mogu boraviti, kazao je Trut. 

- Ako žele ići u druge županije morat će tražiti propusnicu - kazao je. 

Trut je za RTL kazao kako se sustav priprema te da će se preko vikenda sve pripremiti za ponedjeljak, od kada će građani moći zatražiti propusnice.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Bruno Konjevic/Cropix

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.