Dan kad se sjećamo hrvatskog mučenika- Ante Paradžika

21.09.2022. 14:03:00

Hrvatski domoljub, jedan od osnivača HDZ-a, dopredsjednik HSP-a i načelnik Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), Ante Paradžik, (Ljubuški, 10. veljače 1943.-Zagreb, 21. rujna 1991.) baš kao i Blaž Kraljević, Ludvig Pavlović, Miro Barešić i brojni drugi Hrvati vjerovali su u demokraciju i slobodu misli, borili se protiv torture i Titova režima, ali pod još nerazjašnjenim okolnostima – pali su. Ubijeni su!

Paradžik se 21. rujna 1991. vraćao iz Križevaca za Zagreb. Hrvatski policajci, koji su čekali u zasjedi, (tako ide priča), ubili su ga misleći (sic!) da je četnik, odnosno neprijatelj hrvatskog naroda! U to je naravno teško povjerovati, tim prije što do kraja nikada nije istraženo kako se i zašto to dogodilo?

U početku  hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, bivši Udbaši, koji su preokrenuli kapute i te kako su bili aktivni: Manolić, Perković, Mustač, Degoricija, Gaži i drugi i navodno su dobro znali što čine.

Smrt nevinog hrvatskog domoljuba  Ante Paradžika osobito nas je pogodila, tim prije jer smo ga poznavali i kao jednog od najproganjanijih osoba Hrvatskog proljeća. 1972., a  ni krivog ni dužnog osudili su ga na tri godine zatvora. Odležao je do posljednjeg dana, i to u jednoj  od najgorih kaznionica – Lepoglavi. Sve do početka devedesetih godina, zajedno sa svojom obitelji, bio je proganjan i šikaniran. Ništa ga nije moglo slomiti. Bio je spreman umrijeti za Hrvatsku, ali ne i od metka svojih sunarodnjaka(?).

Obitelj mu je teško živjela u vrijeme komunizma, a nakon njegove smrti (da ne povjeruješ) također je prolazila pakao. Djeca mu nisu mogla pronaći ni zaposlenje. Sina Mislava, koji na žalost umro 2014., a koji je završio pravo, nije želio zaposliti ni jedan hrvatski pravnik, odnosno odvjetnik, od kojih neki i danas rade i busaju se u prsa kao „veliki“ Hrvati!

I on je doživio tešku sudbinu. U Zagrebu se jednog Božića bacio sa zgrade i priključio se nažalost svojem ocu, ali i brojim drugim hrvatskim ratnicima za slobodu – na nebu!

Nu, sad kad postavljamo pitanje: tko su srbijanski i ini četnici koji su krivi za ratne zločine, nije na odmet da saznamo i tko je kriv za smrt Paradžika, Krljevića, Barešića i brojnih drugih?

Tko je kriv za one koji su se (navodno) sami ubili, a uglavnom su dočekali slobodnu i samostalnu Hrvatsku, poput Zvonka Bušića - Taika?

Dosta je da i preko ovakvih stvari prelazimo kao spužvom preko ploče!

Mladen Pavković

Izvorni autor: Mladen Pavković/PDN/Foto:facebook.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.