DAN ŽALOSTI U HRVATSKOJ: “Hercegovina ne pamti ovakvu tragediju”

05.01.2021. 10:41:00

U Hrvatskoj je dan žalosti u spomen na osmero mladih koji su umrli u novogodišnoj noći u tragičnoj nesreći blizu Posušja. Radilo se o četiri para devetnaestogodišnjaka, koji su usto bili nerazdvojni prijatelji.

Odluku da 5. siječnja proglasi danom žalosti donijela je jučer hrvatska vlada. Premijer Andrej Plenković poručio je kako se radi o “poruci solidarnosti i potpore u ime cijele Hrvatske” i tu odluku, donesenu na poticaj šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, nazvao je “ispravnom porukom”.

Osmero mladih umrlo je u novogodišnjoj noći od posljedica trovanja ispušnim plinovima od agregata koja je vikendicu u mjestu Tribistovo kod Posušja, gdje su čekali Novu godinu, opskrbljivala električnom energijom.

Tijela Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mie Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković pokopana su jučer u mjestu Rakitnu. Dan ranije u Posušju je bio sprovod Mirele Rezo i Stjepana Jukića.

Troje mladih bili su studenti Sveučilišta u Splitu, a petero su studirali na Sveučilištu u Mostaru.

U županiji zapadnohercegovačkoj, koja ne pamti ovakvu tragediju, proglašena je trodnevna žalost. Federacija BiH dva je dana odredila kao dane žalosti, dok su bosanskohercegovačke državne vlasti danom žalosti proglasile 2. siječnja.

Na jučerašnjem pogrebu šestero poginulih, biskup Palić je rekao: “Pokušavamo pronaći riječi koje su sposobne izreći bol i ostajemo nijemi. Trudimo se ponuditi utjehu roditeljima ovih mladih ljudi i ništa nam ne izlazi da usana. Geste suosjećanja djeluju prazno. Ova patnja je jednostavno prevelika, preteška za obitelji i previše za roditelje. Znamo često reći Bog ne daje veći križ nego što ga možemo nositi. On je to i učinio. I kao da ne znamo kako dalje, kao da nemamo više hrabrosti za život, kao da nema smisla ni iskrene nade”. Drugo dvoje preminulih, Mirela Rezo i Stjepan Jukić, sahranjeni su dan ranije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.