Danas se spaja Pelješki most: Na večernjoj središnjoj svečanosti očekuju se tisuće ljudi

28.07.2021. 10:30:00

Pelješki most, ‘projekt svih projekata’, konačno će biti spojen podizanjem 165. segmenta čelične konstrukcije. Most dugačak 2,4 kilometra od Komarne do Brijeste konačno će povezati hrvatski teritorij u jednu cjelinu.

Središnja svečanost, na kojoj se očekuju tisuće ljudi, održat će se u kasnim večernjim satima, između 23 i 24 sata, na gradilištu Brijesta, tj. na Pelješkom poluotoku, a kako bi uspješno protekla i u smislu očuvanja zdravlja i sigurnosti svih uzvanika, organizirana je uz pridržavanje epidemioloških mjera i visokih sigurnosnih standarda, prenosi tportal.hr.

Zato svi na ulazu na gradilište moraju pokazati liječničku potvrdu o preboljenju bolesti Covid-19, u obliku digitalne covid-potvrde, ili negativan rezultat testa, PCR ili antigenskog testa (ne starijeg od 48 sati prije održavanja svečanosti) ili svoju EU covid-potvrdu.

Središnja svečanost odvijat će se na samom mostu, na dijelu segmenta oznake S9, odmah poslije završetka radova na podizanju segmenta i konačnom spajanju, što se očekuje kasno navečer. Svi uzvanici i predstavnici medija na most će biti propušteni tek nakon završetka radova jer je do tog vremena izvođaču potreban potpun prostor za njihovo izvođenje. Prigodna obraćanja predviđena su kod Brijeste.

Ispred ulaza na most i mjesta na kojem će on biti spojen osigurani su šatori i catering, a svim posjetiteljima se zbog mogućih jakih udara vjetra preporučuje da ponesu topliju odjeću i udobnu obuću jer će biti u prilici pješice prijeći kilometar mosta.

Projekt izgradnje mosta o kojemu se govorilo još u prvim desetljećima hrvatske samostalnosti, koji je prvi put započet u vrijeme Sanaderove vlade, zaustavljen je u vrijeme vlade Jadranke Kosor te potpuno odbačen u vrijeme Milanovićeve vlade, kada je i ugovor s izvođačem raskinut.

Dovršetkom izgradnje teritorij Republike Hrvatske konačno trebao biti povezan te će se do hrvatskog juga moći putovati bez izlaska iz zemlje i prolaska kroz Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Narod

Izvorni autor: dg, ig/Foto: snimka zaslona

Autor: