Danas suho, ujutro i hladno, pa uz sunce i južinu toplije

11.03.2021. 08:47:00

Osim u južnijim krajevima, gdje je u utorak i srijedu bilo i obilnije kiše, u većini Hrvatske razmjerno stabilno te uglavnom suho i barem djelomice sunčano razdoblje završava u petak kišom, u noći na subotu u gorju ponegdje i snijegom, a nakon prolaznog smirivanja tijekom subote, novih će oborina ponovno biti u nedjelju, javlja HRT.

Pritom će tijekom četvrtka i osobito petka, te opet potkraj subote i početkom nedjelje biti i zamjetnije južine, uz koju će temperatura zraka biti viša nego prošlih dana, a ponovno niža početkom novoga tjedna, uz sjevernjak i buru.

Stoga će i jutarnjih temperaturnih minusa i mjestimičnog mraza na kopnu biti uglavnom u četvrtak, te ponovno češće od ponedjeljka…

U četvrtak suho, ujutro i hladno, pa uz sunce i južinu toplije

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Četvrtak će na istoku Hrvatske početi uz sunčano jutro, a umjerene i povećane naoblake bit će više u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutro hladnije nego u srijedu, od -5 do -3 °C, a danju toplije od 11 do 13 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne većinom sunčano, uz postupni porast naoblake u drugom dijelu dana, kada će pojačati i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura oko -3 °C, a dnevna od 11 do 14 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu ujutro pretežno sunčano, no tijekom dana će stizati sve više oblaka, navečer u Gorskom kotaru i na širem području Rijeke moguće je malo kiše. Zapuhat će južni i jugozapadni vjetar te jačati prema kraju dana, osobito u gorju. More malo do umjereno valovito, u jačanju prema kraju dana. Jutarnja temperatura u gorju od -4 do -2 °C, uz obalu od 2 do 6 °C, na otocima viša, a dnevna između 11 i 14 °C.

Pretežno sunčano i u Dalmaciji, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro uz još poneki jak i olujan udar bure, a sredinom dana zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo te jačati prema kraju dana. More će stoga biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura oko 4 °C, u unutrašnjosti niža, a dnevna oko 13 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano. Ujutro i prijepodne će bura s olujnim udarima postupno slabjeti, a popodne zapuhati zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Ujutro temperatura od 4 do 6 °C, a danju oko 12 °C.”

U petak i nedjelju češće oborine

“U petak na kopnu oblačno s povremenom kišom, a u gorju u noći na subotu moguća je susnježica i snijeg. Zatim u subotu prolazno smirivanje i razvedravanje, a u nedjelju s novim naoblačenjem opet kiša, u gorju i snijeg. Jutra će biti malo toplija, a dnevna temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu promjenjivo. Kiša će biti češća u petak i subotu ujutro, lokalno i obilna, a zatim je ponovno može biti u drugom dijelu nedjelje. Jugo će oslabjeti u subotu, a u nedjelju na sjevernom dijelu zapuhati bura.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: Narod

Izvorni autor: gs/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.