Danijel Borović: Kako sam Hrvatskoj pribavio prvi MIG 21

05.02.2020. 10:30:00

Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, vojni pilot, 4. veljače 1992. preletom iz JNA Hrvatskoj je stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21, piše HRT. Poletio je tada iz Željave, najvećeg podzemnog aerodroma i nekadašnje baze Jugoslavenske narodne armije.

Danijel se s ponosom prisjeća tih teških trenutaka. Poletio je kasno poslijepodne pobjegavši svojoj pratnji. Kaže kako je gotovo izgubio svaku nadu da će naći pulski aerodrom, no u posljednjem trenutku primijetio je signalizaciju za pistu.

Danijel Borović

– Shvatim da mi to netko svjetlima signalizira i na osnovu toga sam uspio još napraviti krug za slijetanje i praktički sletio sam na pistu koju nisam vidio na mračnu ploču, brzina dodira vam je 300 km na sat s MiG-om 21, kazao je Borović za HRT.

U kompleksu Željava moglo je stati više od 60 MiG-ova, mogao je izdržati udar atomske bombe te je imao uvjete za preživljavanje ljudi za oko mjesec dana. Izgradnja je bivšu državu stajala od 6 do 8 milijardi dolara. No, nekad najčuvanije zdanje danas je uništeno i prazno.

– Mi smo išli s nekim prijedlozima kao što je recimo muzej hladnog rata, s kojim su bili oduševljeni neki ministri i obećavali da će to biti strateški projekt RH. Nažalost ti ministri su već bivši, rekao je načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač. Mjesto Željava se, naime, nalazi u sastavu Općine Plitvička jezera, iako je sam kompleks s druge strane hrvatsko-bosanskohercegovačke granice.

– Sigurno da ovdje ima potencijala, između ostalog ima i potencijala i za različite turističke aktivnosti s malim dodatnim ulaganjem u uređenje, a sigurno i da braniteljska populacija može naći neke svoje interese, rekao je izaslanik ministra branitelja Ivan Kozlica.

Same zgrade bivše vojarne mogu se prenamijeniti u dom za starije, ističe načelnik kojemu nisu do kraja jasni razlozi zatvaranja piste za komercijalnu upotrebu. Jer ona bi, u turističkom smislu, bila dodana vrijednost Plitvicama, ali i širem području.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.