Dar Crvenog križa Zagreb školi u Sisku

02.02.2023. 16:35:00

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb uručilo je u četvrtak, 2. veljače, Osnovnoj školi „22. lipnja“ iz Siska maketu Starog grada Siska, hrvatskog spomenika nulte kategorije velikog nacionalnog značaja.

Maketa je rezultat maketarske radionice održane u sklopu dvogodišnjeg EU projekta „AKUS“ - Aktivni, kreativni, uključeni, sretni koji je Crveni križ Zagreb provodio u suradnji s Domom za starije osobe Sveta Ana, a izradili su je umirovljenici Veno Leko i Mladen Ančić, dugogodišnji volonteri Crvenog križa Zagreb.
Maketu širine 3x3x3 i visine 2,5 metra preuzela je u Zagrebu Azra Rađenović, ravnateljica škole „22. lipnja“ jedne od najljepših i najmodernijih škola u Hrvatskoj u čijem će velikom atriju maketa biti izložena. Zahvalivši se umirovljenicima i Crvenom križu Zagreb na ovom daru, ravnateljica Rađenović je istaknula važnost ovakvih aktivnosti radi socijalne uključenosti osoba starije životne dobi. U ime Gradskog društva Crvenog križa Zagreb ravnatelj Petar Penava uručio je zahvalnice umirovljenicima koji su uložili puno truda i vremena u izradu makete, jednog u nizu hvalevrijednih djela izrađenih u sklopu radionice. Maketarska radionica samo je jedna od aktivnosti provedenih u sklopu projekta AKUS usmjerenog osobama starije životne dobi. Zagrebački umirovljenici sudjelovali su i u obrazovnim, sportsko-rekreacijskim, kreativnim, zdravstvenim, preventivnim i socijalnim i drugim radionicama.

„Projekt je završio, ali mi smo prepoznali važnost brige o kvaliteti življenja naše najmudrije generacije te ćemo i dalje razvijati programe i socijalne usluge namijenjene umirovljenicima na području grada Zagreba kako bi oplemenili njihove živote, ojačali socijalne kontakte, osjećaj pripadnosti i svrhe te pridonijeli njihovom kvalitetnom i aktivnom starenju“, istaknuo je ravnatelj Penava.
Svečanu primopredaju uveličali su gosti izvođači – članovi KUD-a Nikola Tesla, i sami umirovljenici, koji su izveli nekoliko pjesama domaćih i stranih skladatelja, pruživši tako generacijsku podršku kolegama maketarima. Prije nego je prevezena na svoju finalnu destinaciju, maketa je bila izložena za
razgledavanje ispred službenih prostorija Crvenog križa Zagreb u Novom Zagrebu.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: GDCK

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.