Davor Ivo Stier kritizirao Milanovića: "Plasirao je lažne informacije o NSATU misiji i pokušava skupiti političke bodove"

18.10.2024. 10:06:00

Davor Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, komentirao je ukrajinski plan pobjede, misiju NSATU, te dao osvrt na ponašanje predsjednika Zorana Milanovića.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je predstavio plan pobjede Ukrajine, koji uključuje pet ključnih točaka, od kojih je jedna članstvo u NATO savezu. Stier je izrazio svoje mišljenje o realnosti tog cilja.

"Perspektiva za članstvo je otvorena za Ukrajinu, ali prvo treba završiti rat, a za to je potrebno da Rusija prihvati da više ne napada Ukrajinu. Rat bi se mogao sutra završiti da Vladimir Putin to odluči", izjavio je Stier.

Dodao je kako je ključan cilj natjerati Putina da pristane na mir te da Ukrajina mora imati što jaču poziciju kako bi Moskva shvatila da vojnom silom neće ostvariti svoje ciljeve.

"Ključevi toga su u Moskvi, oni su pkrenuli rat, oni ga mogu zaustaviti." Njihov glavni cilj je bio zauzeti Ukrajinu u nekoliko dana i vratiti je pod takozvani 'ruski svijet'. To se nije dogodilo, ali Rusija i dalje ima taj cilj, naglasio je Stier.

Pojasnio je kako je važno da Ukrajina bude u što boljoj poziciji, što se pokušava postići kontinuiranom zapadnom pomoći i podrškom.

NSATU misija i polemika s Milanovićem

Stier se osvrnuo i na misiju NSATU, koja je izazvala nove prijepore između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Milanović je tvrdio da će hrvatski vojnici biti poslani u Ukrajinu, dok je Plenković istaknuo da će hrvatski vojnici u sklopu NSATU misije djelovati na teritoriju NATO-a, u Njemačkoj.

"Predsjednik Milanović je plasirao lažnu informaciju i da se tako htio postaviti “kao čovjek koji će tu opasnost, da naša vojska ide u Ukrajinu, spriječiti i tako dobiti političke bodove”. Naglašava da je to netočna informacija te da “nije bilo niti će biti u planu da se hrvatski vojnik uputi u Ukrajinu", rekao je Stier.

“Ni hrvatski vojnik ni NATO savez ne želi biti u izravnom sukobu s Rusijom, da, podržati Ukrajinu, ali Ukrajinci su ti koji brane zemlju, a saveznici daju potporu”, kazao je Stier.

Stier je dalje kritizirao Milanovića zbog plasiranja netočnih informacija u političke svrhe.

“Ključ problema je što se plasirala netočna informacija da se dobiju politički bodovi u kampanji, loše je kad se zbog kampanje i vanjska politika i ugled Hrvatske stavlja na kocku”, dodao je Stier.

Davor Ivo Stier ponovno je komentirao ulogu Zorana Milanovića kao predsjednika države, kritizirajući njegovo ponašanje. "Ustav predviđa da predsjednik bude iznad stranačkih sukoba, moja najveća kritika Milanoviću je što se ne ponaša kao predsjednik, ne stavlja se iznad, nego sebe pozicionira kao šefa oporbe, time oponira vladi, ali uzurpira i mjesto oporbe i nije ni čudo da ljudi doživljavaju oporbu kao slabu jer je je u sjeni Milanovića", istaknuo je Stier.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto:Davor Ivo Stier/eppgroup.eu

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.