DEKANICA HRVATSKIH STUDIJA: Izložena sam napadima struktura i pojedinaca koji su relikti društvene prošlosti i koji blokiraju bilo kakve promjene

25.01.2023. 10:24:00

Fakultetsko vijeće je 21. prosinca izabralo izvanrednu profesoricu Vlatku Vukelić za dekanicu Hrvatskih studija. Sada ova odluka ide na Senat zagrebačkog Sveučilišta koji još treba potvrditi izbor. Dok profesorica očito ima potporu svojih kolega na Fakultetu, postoje i oni koji na svaki način pokušavaju osporiti njezin izbor. Vukelić je o situaciji na fakultetu kao i napadima koje doživljava u pojedinim medijima progovorila za portal Direktno. 

"Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija izabralo me za dekanicu, Senat Sveučilišta u Zagrebu treba potvrditi taj izbor kao proceduralno i pravno valjan akt. Vjerujem kako će rektor Sveučilišta, kao i ostala tijela koja o tome odlučuju ovu točku uklopiti u propisanu proceduru kada odluče da je to u najboljem interesu Fakulteta hrvatskih studija, jer ovdje je najvažnije upravo to", rekla je profesorica. 

Dodaje da je situacija na fakultetu stabilna te da se fakultetsko vijeće odlučilo za upravljački smjer.

"Izbori za dekana su provedeni sukladno svim pozitivnim propisima i zakonskim i statutarnim odredbama temeljnog Zakona i Sveučilišta u Zagrebu. Pojedinačni predmeti i problemi koji su se manifestirali kroz određene osobe i njihovo destruktivno djelovanje su također otklonjeni i to po sili novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ovo je bila uvertira za uspješnu provedbu izbora za dekana, pa je nekako ispalo da su nam događaji išli u prilog", kaže. 

Profesorica je naglasila kako je Fakultet hrvatskih studija "simbol moderne demokratske države Hrvatske" te institucija koja njeguje domoljubne vrijednosti i tradiciju društva. 

"Istraživački je okrenuta sličnim znanstvenim konceptima u Europi i svijetu. Kroz djelovanje Fakulteta hrvatskih studija zapravo pokazujemo konkretne rezultate društvene tranzicije za koju se Hrvatska odlučila 1990. godine.

'Izložena sam napadima'

Vukelić tvrdi da je upravo zbog smjera u kojem faklutet ide izložena napadima. 

"Difamiraju me promotori društvene agende koja blokira sustavne tranzicijske procese. Mene ne napadaju novinari. Oni funkcioniraju kao produžena i vidljiva ruka nevidljivih, ali sveprisutnih organizatora kaosa. Mediji su ovdje sredstvo za postizanje eliminacijskih ciljeva. Njihove priče nisu rezultat nepristranog i objektivnog novinarstva, jer značajan dio njih me niti jednom nije tražio izjavu ili komentar, primjerice tiskovina Nacional. S druge strane, za komentar su tražili osobu koja im je rekla što misli o njihovom radu te je rezultat tog razgovora bio izostanak njegova imena u određenom članku. Zar je to objektivno novinarstvo? Zaključno, medijski napadi na mene dogovoreni su s pojedincima i strukturama koji su relikti društvene prošlosti. Vođeni su konceptom osmišljene medijske difamacije, a temeljeni su na elementima opće društvene osjetljivosti. Ovo je zaokružena strategija napada na pojedinca, a koja se uklapa u ukupnu uređivačku politiku tih pojedinih medija", kaže. 

Sudbina hrvatskih studija

Novoizabrana dekanica kaže kako joj je teško čuti da se u pitanje dovodi sudbina Fakulteta hrvatskih studija.

"Pogotovo stoga jer razdoblja lošeg upravljanja ustanovom ne treba poistovjećivati s radom nastavnika ili kvalitetom studijskih programa. Postoje odgovorni pojedinci i njih jasno treba istaknuti. Stvari uopće nisu apstraktne. Mnogo je truda uloženo u kvalitetnu provedbu osnovne misije i vizije fakulteta, no svi koji rade u ovakvim institucijama znaju da se ta provedba manifestira kroz direktan rad sa studentima ili na projektima, a ne kroz salonsko, paradno i napadno birokratiziranje. Važno je da o svojoj 'sudbini' odlučujemo sami, a ne da funkcioniramo kao alat za osobne obračune pojedinaca", dodaje. 

Otkrila je kako je prisustvovala sastanku na kojem je glavnu riječ vodio ministar obrazovanja Radovan Fuch te da se on vrlo pozitivno izrazio o očekivanjima i preustroju fakulteta te je izrazio načelnu potporu, ali i odredio pojedince za provedbu kvalitetne suradnje.

"Predložio je i neke specifične pravce djelovanja koji su sukladni našoj strategiji razvoja te se u tom smislu idejno preklapamo. Svjestan je određenih loših kadrovskih rješenja, a koja su se reflektirala na dio poslovanja ustanove, no to je sada stvar prošlosti za sve nas. Oni koji trebaju odgovarati pred zakonom će odgovarati, a mi nastavljamo s onime što znamo, želimo i možemo raditi, a to je odgoj i obrazovanje budućih hrvatskih intelektualaca i izučavanje disciplina za koje smo registrirani. Možda se nešto u međuvremenu promijenilo, a ako je nemam spoznaja o tome", rekla je. 

'Veza' s prodekanom

U pojedinim medijima već mjescima se pokušava stvoriti slika kako je profesorica Vukelić bila povezana s bivšim prorektorom
Antom Čovićem, a ona je odlučila sada o tome progovoriti. 

"Mediji koji to tvrde, a to su Telegram.hr i Srednja.hr, daju njemu na važnosti, stvarajući time novi okvir za moju difamaciju. Da nema tih medija njegov se 'glas' ne bi niti čuo, jer je postao društveno irelevantan, odnosno više nije prorektor zagrebačkog Sveučilišta te je u mirovini. Tu se postavlja pitanje i njihovih ranijih kontakata, odnosa i konstrukcija. Dok je umirovljeni profesor Čović bio prorektor ja nisam bila dio upravljačke strukture Fakulteta hrvatskih studija. Bila sam pročelnica Odsjeka za povijest u jednom mandatu tijekom kojega se širi dekanski kolegij nije niti jednom sastao. Ostala sam voditeljica doktorskog studija povijesti, a što je pozicija kojoj po položaju nije definirano mjesto niti u širem, niti u užem dekanskom kolegiju, ni u Fakultetskom vijeću. Predsjednica sam Etičkog povjerenstva fakulteta, a što također nije upravljačka funkcija. Najbolji dokaz mog ne povlaštenog položaja u tom odnosu jest činjenica kako se moje znanstveno i strukovno napredovanje odvijalo sukladno zakonskim rokovima i ustaljenoj proceduri, a ne prijevremeno", zaključila je Vlatka Vukelić. 

Izvor: direktno.hr/Foto: Fakultet hrvatskih studija

Izvorni autor: Hana Krnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.