Demografi: ‘Ukidanjem Ministarstva demografije pokazali su da Vladu demografija ne zanima i da su sva druga ministarstva važnija’

18.07.2020. 21:06:00

U Hrvatskoj više neće postojati Ministarstvo za demografiju, nego će njegovu ulogu preuzeti Središnji državni ured za demografiju i mlade.

“Bolje da Ministarstva za demografiju nema jer nije imalo dobar naziv (demografija je znanstvena disciplina), ni ikakvu funkciju, poluge da donosi zakone, a ni budžet. Neće te funkcije imati ni Središnji ured za demografiju kao vanjsko tijelo koje nema nadležnost ni za Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama i dječji doplatak. Bojim se da je to fiktivna priča. Taj bi Ured ili državno tijelo za demografski razvoj imao smisla ako iza njega stane premijer i uži kabinet Vlade i da postoji jaka međuresorna suradnja i volja da se riješe demografski problemi. No zašto bi sad funkcionirao Ured za demografiju kad nije Ministarstvo za demografiju? Nisam vidio da Središnji ured za Hrvate izvan RH ima manevarskog prostora da kroji neke strateške politike. Malo sam skeptičan, taj Ured mi se više čini kao smokvin list i bojim se da nema političke snage ni razumijevanja važnosti rješavanja demografskih problema, ali živi bili pa vidjeli”, kaže za Večernji list demograf i bivši državni tajnik za demografiju Marin Strmota.

“Bilo bi najbolje da je ostalo zasebno Ministarstvo za demografiju s obzirom na težinu problematike, ali kad već nije, bolje je da postoji Središnji ured za demografiju odvojen od socijale. Demografska problematika tiče se svih ministarstava i bitno je kakve će ovlasti imati Ured za demografiju koji bi trebao koordinirati demografske mjere između više ministarstava”, kaže demograf Anđelko Akrap.

“Mogli smo imati Strateški ured za demografiju, ali s potpredsjednikom Vlade koji bi koordinirao demografske politike više ministarstava, no ukidanje resora demografije i svođenje na Ured za demografiju u rangu drugih ureda, a bez potpredsjednika Vlade neadekvatno je težini problematike. Taj Ured ustanovljen je forme radi, po nadležnosti ispod svih ministarstava i ovime su pokazali da Vladu demografija ne zanima i da su sva druga ministarstva važnija unatoč svim alarmantnim projekcijama da nestajemo kao narod. Ništa se, nažalost, ne može očekivati od ovog Ureda, sadržajno se ništa neće promijeniti, no, nažalost, nisam iznenađen”, jasan je demograf Stjepan Šterc.

Iz Vlade pak poručuju kako će demografija biti stavljena na razinu Središnjeg državnog ureda zbog horizontalnog karaktera jer ulazi u nadležnosti više državnih tijela.

“Ocjenjujemo da se politika vezana za problem demografije kao i provedba odnosno koordinacija tijela koji je provode može najučinkovitije provoditi s pomoću posebnog tijela koje će se primarno baviti ovom tematikom. Ovo rješenje ne smanjuje važnost demografije koja će i dalje ostati jedan od prioriteta ove Vlade, već na temelju dosadašnjeg iskustva nastojimo unaprijediti postojeći model i učiniti ga funkcionalnijim i efikasnijim”, tvrdi glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.