DESNICA OSTAJE NA VLASTI U POLJSKOJ: Duda pobijedio na predsjedničkim izborima!

13.07.2020. 11:23:00

Dosadašnji poljski predsjednik Andrej Duda blizu je pobjedi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pokazuju u ponedjeljak rezultati na temelju prebrojenih 99,97 posto glasova. Njegova pobjeda omogućit će vladajućoj stranci PIS da nastavi sa svojim reformama koje su od Poljske napravile “Njemačku europskog istoka”. Poljska posljednjih godina, zahvaljujući privatizaciji javnog sektora i otvaranju zapadnom kapitalu bilježi rast realnih dohodaka od preko 10 posto u posljednje dvije godine. BDP po glavi stanovnika u 2017. i 2018. je rastao preko 11 posto godišnje, što je iznimno visok rast, tako da Poljska od emitivne zemlje sve više postaje zemlja koja privlači strane radnike, a i brojni Poljaci koji su iselili zbog slabog stanja ekonomije su se vratili u nju.

BDP po glavi stanovnika iznosio je prošle godine nominalnih 14.902 dolara, praktički jednako kao u Hrvatskoj (14,950) no kupovna je moć (PPP, paritet kupovne moći) u Poljskoj osjetno veća (27,728 dolara u Hrvatskoj spram 33,891 dolara u Poljskoj).

Duda, kojega podupire vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), dobio je 51,2 posto glasova, objavilo je Nacionalno izborno povjerenstvo.

Povjerenstvo je na konferenciji za novinare istaknulo da ostatak glasova koji se još trebaju prebrojiti ne može značajnije izmijeniti rezultate.

Liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, kandidat najveće oporbene stranke centrističke Građanske platforme, dobio je 48,8 posto glasova.

Konzervativni predsjednik u početku je bio izraziti favorit. Trzakowskog je optuživao da neće služiti poljskim već tuđim interesima. No tisak i NGO-i, naročito oni pod utjecajem Sorosa, su preferirali Trzakowskog. Ipak, to nije bilo dovoljno.

Trzaskowski je s vremenom nadoknadio zaostatak, obećavši da će popraviti odnose s Europom i vetom blokirati zakone kojima bi se “potkopavala načela pravne države”.

Zbog pandemije koronavirusa prvi je put svim građanima omogućeno dopisno glasanje.

Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, uključujući 500 tisuća Poljaka izvan domovine.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.