Detalji oko obilježavanja Bleiburške tragedije; Kovač: Podignuta je tužba u Austriji za vraćanje grba

11.05.2023. 10:36:00

Konferencija za medije u povodu obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, održana je u srijedu 10. svibnja 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Na konferenciji su sudjelovali zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, piše Narod.hr.

Glasnogovornik Ancić najavio je da će u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu i župom Bleiburg, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, Kirchplatz 2, u Bleiburgu u petak 12. svibnja 2023. s početkom u 18 sati biti slavljena sveta misa za sve žrtve Bleiburga i križnih putova na završetku Drugoga svjetskog rata. Misu će predslaviti ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Pozvani su vjernici hrvatskih katoličkih misija iz Austrije i susjednih zemalja da se uključe u molitveno spomen-slavlje za sve poratne žrtve hrvatskoga naroda, a veće skupine hodočasnika zamoljene su da svoje sudjelovanje prijave putem elektroničke pošte (hip@hbk.hr) do 10. svibnja 2023., rekao je Ancić. Napomenuo je da svećenici trebaju ponijeti albu i štolu bijele boje.

Misu iz Bleiburga prenosit će Laudato televizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) i Hrvatski katolički radio (HKR).

Idućeg dana, u subotu 13. svibnja, na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu, molitvu za bleiburške i žrtve križnih putova u 9:30 predvodit će generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak. U ime islamske zajednice molitvu će izreći imam Islamske zajednice u Zagreb Halid efendija Dolić.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a HBK je suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Komemorativni skup će prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT), RTV HB i HKR.

Istoga dana, u 12:15 ispred crkve Muke Isusove u Maclju misu zadušnicu će predslaviti predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Misu će prenositi HRT, RTV HB i HKR.

U nedjelju 28. svibnja u 12 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca bit će održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Misu će predslaviti umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

Misu će prenositi RTV HB.

Kovač se nada da će austrijsko pravosuđe omogućiti da se komemoracija Bleiburške tragedije vrati na Bleiburško polje

Milan Kovač najavio je da će Počasni bleiburški vod organizirati i akademiju o temi „Bleiburg i križni putovi“ te okrugli stol o događanjima u Austriji posljednjih nekoliko godina, poput uklanjanja hrvatskog grba sa spomen-obilježja i problema s vlasništvom nad zemljom na Bleiburškom polju.

Kovač je rekao i da je podignuta tužba na Austrijskom upravnom sudu radi vraćanja grba, na kojoj su, među ostalima, angažirani najveći stručnjaci u području heraldike.

Istaknuvši da u Bleiburg nisu išli veličati nikakve sustave, države ni ideologije, nego obilježiti sjećanje i pomoliti se za sve ubijene od Bleiburga do grčke granice, izrazio je nadu da će austrijsko pravosuđe omogućiti da se komemoracija vrati na Bleiburško polje.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Narod.hr/IKA

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.