Dijana Zadravec na saslušanju u Saboru: Objasnila kako je, po njenim saznanjima, koruptivna hobotnica izvlačila novac iz bolnice

15.06.2021. 11:42:00

Smijenjena predstojnica zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijana Zadravec danas je saslušana na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije će, među ostalim, organizirano je javno saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog KBC-a.

Sjednicu možete pratiti ovdje.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most) kazao je na početku sjednice kako su na javno saslušanje vezano za optužbe koje na račun KBC-a Sestre Milosrdnice iznosi Dijana Zadravec, pozvani svi članovi Upravnog vijeća te bolnice, no svi su se ispričali i neće doći na sjednicu.

Prisutan je Tomislav Dulibić, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice.

Zadravec je saslušana putem Zooma.

'Jučer sam iz medija saznala da sam dobila opomenu pred otkaz dok sam na bolovanju jer sam narušila ugled bolnice. Ugledu bolnice šteti korupcija onih koji ju čine i zataškavaju. Zadnjih tjedan dana preko posrednika sam dobila prijetnje da ĆU, ako nastupim ovdje, dobiti izvanredni otkaz', kazala je na početku.

Vratila se u 2016. godinu od kada, kaže, traje njezina borba protiv korupcije. Tada je otkrila krađu novaca preko lažnih prekobvremenih sati. To sam prvo prijavila tadašnjem ravnatelju Zovaku koji je rekao da to svi rade.

'Neistina je da je moja borba protiv korupcije počela prije godinu dana. Ravantelj je to sve zataškao i prijavila sam ga DORH-u. S time je upoznala i Dulibića. Krajem 2019. lažno sam optužena od službenice javne nabave. Ona je namještala natječaj za tvrtku Plantaže d.o.o. za koje je u fušu radila dok je radila u bolnici. O tome sam obavijestila ravnatelja bolnice i Dulibića. Zovak me razvlastio za većinu poslova za funkciju zamjenice ravnatelja bolnice koju sam tada obnašala', kazala je.

'Mija Primorac nije susprendirana, nego je unaprijeđena. Tada sam po drugi put ravnatelja Zovaka prijavila DORH-u. Dolazimo do kraja 2020. kada sam otkrila koruptivnu hobotnicu. Prijavila sam odgovoren osobe za kaznena djela zloporabe položaja i ovlastii doktora Kalouseka', kazala je.

'Nenavavljeno je ušla u salu gdje su radili Kalousek i Čulo i na stolu sam vidjela dokumente gdje je na mjestu prdestojnice, dakle mene, stajao potpis Kalouseka. Nakon što bi se napravio zahvat, o potrošenom materijalu ispunjavali su se obrasci koje su oni popunjavali. Potpisivali su se na mjesto predstojnice i izbjegla se tako moja kontrola. To je krivotvorenje isprave i izrađena je lažna isprava. Tako krivotvorene obrasce, slali su u Upravu koje je na temelju njihovog potpisa izrađivalo račun prema HZZO- Nakon što bi se izradio račun, slan je Kalouseku i Čuli na potpis', kazala je.

Pokazala je i te sporne fakture.

Uz to, kazala je da je ponude dobivene od dr. Kalouseka skenirala. 'Te su ponude trebale biti od dobavljača odabranih na javnom natječaju. Zadnji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. Od tada KBC posluje bez javnog natječaja s istim dobavljačima', kazala je Zadravec.

Na dnevnom redu je i izvješće Ministarstva zdravstva o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.

Raspravljat će se i o izvješću Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: V. P. P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.