Đikić oštro kritizira Stožer: Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja! Virusa ima puno, puno više, nitko nije siguran u Hrvatskoj

21.08.2020. 11:30:00

To su ozbiljni brojevi, kazao je znanstvenik Ivan Đikić komentirajući velik broj novozaraženih. Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati, rekao je

"Kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja i aktivirati turiste da se testiraju.

Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana", rekao je Đikić za N1.

"Virusa ima puno, puno više, nitko nije siguran u Hrvatskoj, virusa ima 20 do 40 puta više", kazao nam je znanstvenik. "To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti", rekao je.

"Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati", rekao je. "Dva mjeseca nedovoljnog testiranja i nepravilnog ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao", rekao je znanstvenik.

Komentirajući izjavu šefa HZJZ-a, Krunoslava Capaka, koji je rekao da Dalmatinci imaju opušteniji mentalitet i da je i to razlog zašto se u toj regiji povećao broj zaraženih, Đikić je rekao da se tako ne može komunicirati.

"To je baš taj trenutak u kojem Stožer gubi kredibilitet, ne možete okrivljavati ljude, ako im niste dali jasne upute", poručio je.

Istaknuo je da se s virusom ipak može živjeti te da nam Austrija i Njemačka moraju biti uzor. "Ako obrazujemo građane, mi s virusom možemo živjeti dobro i možemo imati i uspješno gospodarstvo. Nepotrebno je da nam noćni klubovi diktiraju zdravlje i sigurnost naših građana, dok ne dođe cjepivo i ne budemo imali potpunu slobodu", rekao je Đikić.

Dodao je da Hrvatska ima izvrsne epidemiologe, ali da se protiv virusa ne može boriti samo preko njih, nego i drugim načinima. "Treba uvesti još centara za testiranja. Umjesto da pokrećemo rasprave s Austrijom i Slovenijom, trebamo se okrenuti sebi. Svjesno smo ušli u turistički izazov i to je dobro, ali trebali smo kvalitetan turizam, a ne kvantitativni. Mi zbog pritiska izvana počinjemo više testirati, a moramo uvesti i nove tehnologije, kojih ima. Austrija i Njemačka nam trebaju biti primjeri", rekao je Đikić.

Izvor: tportal.hr/Foto: Boris Scitar/ PIXSELL

Izvorni autor: L. F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.