DINAMO - HAJDUK Poznati sastavi za najveći hrvatski derbi

27.01.2021. 15:59:00

DINAMO - HAJDUK (Uživo od 17.05)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Majer, Ademi, Oršić - Ivanušec - Gavranović, Petković 

HAJDUK: Kalinić - Todorović, Simić, Vušković, Čolina - Jurić, Atanasov - Jakoliš, Caktaš, Jradi - Nayir

- umjesto najavljenog Nejašmića, talijanski strateg presložio je vezni red i ubacio Jakoliša. Špica je, umjesto Diamantakosa, Turčin Umut Nayir. Bit će to, barem sudeći prema taktičkoj postavci, prilično ofenzivno postavljeni Hajduk. Zoran Mamić odlučio se za najavljeni sastav, u prvih 11 nakon ozljede vratio se Lovro Majer.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
U sezoni kad je gotovo svaka utakmica HNL-a intrigantna, zanimljiva i neizvjesna, kad svaka nosi velik ulog, što očekivati od najvećeg hrvatskog derbija osim da bude isto takav!? Pustimo priče i navijačka prepucavanja kako susreti Dinama i Hajduka odavno nisu derbiji s obzirom na odnos snaga i bodovni konto zadnjih godina, no uvijek su to utakmice posebnog naboja i rivaliteta, a ono što je dodatno zanimljivo jest da su u zadnje vrijeme posebice nepredvidljivi bili dvoboji Plavih i Bijelih u MaksimiruDinamo je slavio u “samo” četiri od deset zadnjih derbija i ima manje uspjeha nego u Splitu, što jasno govori da Hajduku više odgovara “gostujući gard”, nego kad na Poljudu igra pod pritiskom.

Novi trener kao motiv

Splićani u Zagreb dolaze s novim trenerom, dakle, da i nema nekog drugog imperativa, to bi igračima bio sasvim dovoljan motiv. Dobra partija u derbiju može svakom igraču biti viza za ostanak u momčadi, a kad znamo da Splićani dolaze u Maksimir i s imperativom rezultata, time će motiv kod Tramezzanijevih igrača biti i silniji. Pobjeđivao je Hajduk zadnjih godina u Maksimiru češće nego inače, ali, ne umanjujući vrijednost tih pobjeda, jer u derbiju se one uvijek pamte, obično je to bilo u nastavku sezone ili na njezinom kraju, kad nisu bile toliko važne za konačan ishod. Barem Dinamu, koji je, kao u zadnjem srazu u srpnju, bio više zaokupljen svojim problemima ili je u vrijeme tih dvoboja već imao ogromnu prednost i stavio barem jednu ruku na naslov prvaka. Kažemo, ne umanjuje to Hajdukove uspjehe u tim derbijima, ali ovoga puta imperativ ima i - Dinamo.

Mamićeva momčad, jednostavno, mora pobijediti da bi ipak imala kakvu-takvu prednost na vrhu pred Osijekom. U slučaju neuspjeha, pogotovo poraza, bili bi Mamić Bjelica izjednačeni na vrhu, sad s istim brojem odigranih utakmica, što za Dinamo svakako nije idealan scenarij. Pobjeda protiv Hajduka uvijek nosi poseban gušt i značaj, a sad je ta važnost na još višoj razini. Poraz bi sigurno ostavio traga u Dinamovoj svlačionici.

Hajduk je, pak, opet na novom početku, talijanski stručnjak došao je na Poljud da bi pokrenuo momčad, za prvu ruku, vratio Hajduk u ravnopravnu borbu za Europu. Pobjeda u Maksimiru bila bi strašno pogonsko gorivo na tom putu, a poraz bi Bijele još malo udaljio od tog četvrtog mjesta, za koje se očekuje da će biti dovoljno za izlazak na kontinentalnu scenu.

image
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Bolja realizacija

Dinamo je u prve dvije utakmice stvorio puno prilika, zabio manje nego što je morao, primio više no što se očekivalo. I taj segment je razlog zbog kojega iščekujemo sadržajnu utakmicu, punu uzbuđenja. Može li Dinamo popraviti realizaciju, hoće li se Modrima sad otvoriti? Može li Hajduk poput Rijeke i Gorice iskoristiti višak prostora i natjerati Livakovića po loptu u mrežu? Trebao bi se na teren vratiti Lovro Majer, koji dosad u derbijima nije imao pamtljive role, a sad je važan Dinamov igrač od kojega se očekuje da bude prevaga. Mario Gavranović ganja naslov najboljeg strijelca, Hajduku je često zabijao, nastavlja li u srijedu svoj pohod na vrh?

Opasni Caktaš

S druge strane, vraća se u Maksimir Lovre Kalinić, koji ne pamti zagrebačke derbije po dobrome, statistika govori da ovdje nikad nije pobijedio, a ukupno je od Dinama u karijeri, kao golman Hajduka, dobio čak 31 gol. Tu je i Mijo Caktaš, koji je Dinamu dosad zabio šest pogodaka, od toga čak pet u Maksimiru! Leži mu ovaj teren, posebno je opasan na onaj južni maksimirski gol.
Naravno, kad god su u pitanju derbiji i veliki ulog u njemu, priča se i o suđenju, tako je u fokusu i Mario Zebec. Onaj krivo dosuđeni aut za Dinamo u Velikoj Gorici u subotu izazvao je puno bure u medijskom prostoru, jasno je da će sad na Zebecu biti dodatan fokus. Uz nadu da nakon derbija nećemo pričati o njemu, već o sjajnoj predstavi, na kakvu puno toga ukazuje.

KOJE BISMO ODGOVORE MOGLI DOBITI U DERBIJU?

Ima li Dinamo problema?
Prvo poraz, pa pobjeda i preokret u zadnjim minutama, više primljenih nego postignutih golova, ali i pregršt šansi i upornost, karakter. Sve je to pokazao Dinamo u prve dvije utakmice. Realizacija nije “baš”, no nije ni obrana na visini. Je li to ipak sve samo splet okolnosti ili Dinamo doista ima neki dublji problem? Hajduk bi mogao dati odgovor.
U kakvoj je formi Kalinić?
Lovre Kalinić vratio se u Hajduk željan povratka u formu, koja bi mu u konačnici osigurala mjesto u reprezentaciji za Euro. U Šibeniku je bio siguran, koliko je trebao biti, ali derbi u Maksimiru ipak je nešto drugo, pravi ispit forme za Kalinića. S druge strane je Livaković, koji ga je naslijedio na crti reprezentacije, sigurno zanimljiv izazov za obojicu.
Hoće li iskočiti neko novo ime?
Zaključili smo da Zoran Mamić, barem ako je suditi prema prve dvije proljetne utakmice, nema toliku širinu u momčadi. Zasad se izvan kadra od 13-14 igrača teško može u nekoga uprijeti prstom kao jakoga aduta. Hoće li možda protiv Hajduka iskočiti neko novo ime, netko tko bi mogao u idućim utakmicama zaslužiti veću minutažu i važnost?
Čime može iznenaditi Tramezzani?
Smiješio se talijanski stručnjak na uvodnoj press-konferenciji, najavljujući svoju najveću utakmicu trenerske karijere. Čime može iznenaditi Dinamo, hoće li, poput Teklića u Šibeniku, sad u Maksimiru pronaći nekog novog junaka. Taktika protiv Dinama naizgled je jednostavna, stajati čvrsto i vrebati kontre, no možda Tramezzani ima nekog asa u rukava. Postavkama igre u derbiju reći će štošta i o sebi.

 

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Tomo Ničota

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.