Dinamo srušio West Ham u Londonu i osigurao nokaut fazu Europa Lige!

09.12.2021. 22:57:00

Veliku pobjedu ostvario je hrvatski prvak u ključnoj utakmici sezone, usred engleske prijestolnice.
 
  

WEST HAM - DINAMO 0:1 (Oršić 4')

London. Olimpijski stadion. Gledatelja 50.369. Sudac: Maurizio Mariani; pomoćnici; Stefano Alassio i Giovanni Baccini, četvrti: Daniele Chiffi; VAR: Massimiliano Irrati (svi Italija): AVAR: Jérôme Brisard (Francuska)

WEST HAM: Areola – Ashby, Baptiste, Alese, Longelo - Kral, Noble - Jarmolenko (od 86. Potts), Fornals (od 46. Benrahma), Vlašić - Perkins (od 86.Forson). Trener: David Moyes

DINAMO: Livaković - Šutalo, Theophile, Perić - Ristovski, Ademi (od 71. Bulat), Gojak, Štefulj (od 80. Dilaver) - Ivanušec, Oršić (od 64. Mišić)- Andrić (od 64. Jurić). Trener: Željko Kopić

Žuti kartoni: Ivanušec (44-preoštar start), Mišić 85-preoštar start)

Sjajan gol Mislava Oršića za sjajan trijumf! Dinamo je pobijedio, to je u zadnje vrijeme već samo po sebi vijest, a još kad pobijedi u Londonu, onda je to velika stvar, pobjeda koja se pamti, koja ulazi u klupske almanahe, jer Dinamo je prvi put u povijesti slavio u Engleskoj u službenoj, natjecateljskoj utakmici!

Pao je Moyesov West Ham (1:0), Dinamo nastavlja i na proljeće u Europskoj ligi, Maksimir će doživjeti barem još jedan europski spektakl. Na kraju i uvjerljivo, s 10 bodova sigurno i čvrsto drugo mjesto. Odmah svijet u Maksimiru izgleda ljepše, optimističnije, možda baš ovo bude početak pobjedničkog niza, prekretnica sezone.

Ni najpedantniji statističari teško bi izračunali koliko je puta nakon onih remek-djela protiv Tottenhama pokušao zabiti iz slične pozicije, u svakom slučaju, otad nije uspio zabiti takav 'oršićevski' pogodak. A onda je u Londonu sjela, savršeno, neobranjivo, možda i najljepše i najefektnije dosad, gola za 'eurovizijsku razmjenu'. Još jedna Oršićeva briljantna bomba engleskom klubu, kad bi mogao svaki dan igrati protiv Engleza...

image
 MAREK DORCIK/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marek Dorcik/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia

>>> ORŠIĆEV POGODAK U LONDONU POGLEDAJTE OVDJE

Već u četvrtoj minuti imao je Dinamo vodstvo, ušli su Modri u utakmicu vrlo motivirano, agresivno, odlučni da u Londonu izbore drugi krug Europske lige svojim rezultatom, a ne da čekaju što će se događati u Genku. Može netko reći da je na terenu bila druga West Hamova momčad, da 'čekićari' nisu igrali punim gasom, no, to su kombinacije i planovi Davida Moyesa, a poraz sigurno nije bio dio plana. Dinamo je, jednostavno, bio odličan, miran, od prve minute čvrst, nije West Ham puno toga pokazao u prvom dijelu. Modri su uglavnom pravovremeno presijecali sve domaće napade, bili konkretni u traniziciji, mogli voditi i većom razlikom. Prvo je Štefulj potegnuo s 20 metara, preko gola, pa je ubacio s lijeve strane, a Ademi dobro pucao glavom preko grede. Ispala je još jednom neiskusna Moyesova obrana, Oršić je bio blizu lopte, ali Areola je u zadnji tren istrčao i spasio. Kao što je i nešto kasnije u korner odbio opasan udarac Ivanušec. Minutu poslije opet je Ivanušec pucao, s ruba šesnaesterca, pokraj gola... Opasan je bio Dinamo, zaslužio i veće vodstvo od tih 0:1, a dobra je vijest došla i iz Genka, gdje je Rapid poveo. U tim trenucima Dinamo je već imao proljeće u Europskoj ligi, po dvije osnove i čvrsto ga je držao. West Ham je tek dvaput priprijetio, prvo je Ashby ubacio a 17-godišnji Perkins glavom pucao preko gola. Ashby je još jednom pokušao centrirati, ali lopta je krenula prema vratima, završila preko grede.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Slična priča i u nastavku. Presingom na početku drugog dijela Dinamo je opet natjerao obranu domaćina na nekoliko grešaka, a Oršić je mogao povisiti vodstvo, on i Ivanušec bili su posebno nadahnuti. Pucao je Oršić s 15-ak metara, Areola je postao West Hamov junak. Uspjeli su Londončani potom malo odahnuti i pritisnuti Modre, Kopić je zamijenio Oršića Mišićem, a igru je umjesto Andrića ušao i Deni Jurić, prvi put je zaigrao nakon 25. rujna i ozljede u Koprivnici. Uspjeli su Zagrepčani smiriti pritisak 'hammersa', imao je još jednu šansu Gojak, ali bio je na kraju dovoljan i taj gol Oršića za pobjedu i Dinamov ostanak u Europskoj ligi. Nikola Vlašić i 'svi u Hajduku', kako je sam rekao hrvatski reprezentativac koji opet nije odigrao neku zapaženu partiju, ipak se neće veseliti Dinamovu neuspjehu. A možda je i Vlašić tom izjavom dodatno motivirao Modre!

Kako god, Dinamo je odigrao odličnu predstavu i zasluženo osvojio London. Zadnji put Dinamo je iz Engleske došao neporažen 1999. nakon remija (0:0) na Old Traffordu. Damir Krznar imao je 'svoj' Tottenham prije devet mjeseci, Željko Kopić ima 'svoj' West Ham, vidjet ćemo koliko će ga to daleko dovesti kad je u pitanju mandat na Dinamovoj klupi

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.