Do kraja mjeseca mogli bismo doći do brojke koje zdravstveni sustav neće moći izdržati

16.10.2020. 09:45:00

Trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuće zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedećeg tjedna, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti.

'Te brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan dana kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih', rekao je za Jutarnji list dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. listopada mogli doći do brojki koje sustav ne može izdržati.

Ni stanje s medicinskim osobljem nije idealno.

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika.

Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća - dokad, ne znaju.

Ukupno 34 medicinska djelatnika oboljela od covida-19 te njih 64 koji su u samoizolaciji bila je bilanca stanja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji na jučerašnji dan.

'Broj oboljelih i onih koji su u samoizolaciji još nije velik i nemamo zbog toga problema s organizacijom posla. Vjerojatno će biti i više oboljelih, ali nadam se da brojke neće biti tako velike da ne možemo sve organizirati', poručio je doc. dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Izvor: tportal.hr/Foto: Kristina Stedul Fabac

Izvorni autor: V.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.