Do odštete za sudar s divljači još možete doći samo na sudu

06.12.2019. 11:44:00

Kako nam kažu iz Ministarstva poljoprivrede, Zakon o lovstvu uopće ne propisuje lovoovlašteniku obvezu sklapanja police osiguranja niti obvezu sudjelovanja u jedinstvenoj polici osiguranja...

Srna je izletjela pred auto. Vozio sam brzinom prilagođenom uvjetima, nisu ustanovljeni prometni prekršaj ni alkohol u krvi, na autu je nastala šteta od oko 20.000 kuna, ali taj novac od osiguranja ne možemo naplatiti. Zašto? Zbog ‘politike’!

Ispričali su nam to Goran i Josipa Matijašec iz Gornjeg Ladanja pokraj Varaždina. Srna im je u kolovozu ove godine izletjela pred automobil i poprilično ga razbila.

Na mjesto nesreće s policijom je izašao i lovoovlaštenik Lovačkog društva Zelendvor i ustanovljeno je da Goran kao vozač za nesreću nije kriv. No odštete nema niti će je, po svemu sudeći, biti.

  • Opasna vožnja: U prvih šest mjeseci ove godine službeno su na prometnicama zabilježena 1522 naleta vozila na divljač.
  • Štete su milijunske: Ukupna šteta zbog naleta vozila na divljač u prvih šest mjeseci 2019. bila je 13,7 milijuna kuna.
  • Nije sve bajno: Država pokriva dio jedinstvene police osiguranja za nesreću, ali što ako se lovačko društvo nije osiguralo?!
  • Privatna tužba: Ako lovačko društvo nema osiguranje, vozaču ne preostaje drugo nego privatna, dugotrajna tužba.
  • Pažnja divljač na cesti: Vozač neće dobiti odštetu ako ne poštuje znak za divljač, ako ima alkohola u krvi ili je brzo vozio.

Država je za ovu godinu osigurala 20 milijuna kuna za sufinanciranje police osiguranja čiji je nositelj Hrvatski lovački savez. Pretpostavka je da svi vozači koji su imali sudar s divljači, a nisu napravili nikakav prekršaj, iz te police trebaju biti obeštećeni. “Caka” je, međutim, u tome da bi lovačko društvo trebalo pokriti ostatak osiguranja. Svrha jedinstvene police koju pokriva država, a nositelj je Hrvatski lovački savez, bila je olakšati lovačkim društvima koja imaju problem s likvidnosti da se vozači od njih lakše naplate. No ne ide sve tako glatko.

Kako odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, Zakon o lovstvu uopće ne propisuje lovoovlašteniku obvezu sklapanja police osiguranja niti obvezu sudjelovanja u jedinstvenoj polici osiguranja. Drugim riječima, ako lovačko društvo nije uplatilo svoj dio u jedinstvenoj polici, ili nije osigurano, vozač se neće naplatiti. Preostaje mu dugogodišnja sudska privatna tužba, i tko zna kolika vjerojatnost da će ikad odštetu dobiti.

- Zelendvor d.o.o. nema potpisan ugovor o poslovnoj suradnji i osiguranju s Hrvatskim lovačkim savezom, koji je nositelj osiguranja za 2019. Napominjemo da polica osiguranja nije obavezna za lovoovlaštenika - odgovaraju iz HLS-a na upit zašto Matijašeci ne mogu do odštete. Zelendvor, pojašnjavaju, nije platio svoj dio, pa policu ne može konzumirati.

Predsjednik uprave Zelendvora, Zoran Košir, kaže kako, unatoč tome što je ministarstvo uplatilo policu za sve ceste u zoni divljači, oni do nje ne mogu jer je u Lovačkom savezu. Imaju, napominje, petnaestak slučajeva u kojima se vozači ne mogu naplatiti, a problem postoji godinama.

- A zbog njihovih međusobnih problema, zbog nečije ‘politike’, mi koji nismo ni krivi ni dužni moramo nastradati - ogorčeni su Matijašeci.

Iduće bi godine, obećano je, sva lovačka društva trebala biti osigurana preko jedinstvene police koju plaća država. Hoće li to popraviti stanje, vidjet će se. Iz ministarstva o tome ne govore, kažu samo da su u ovoj godini osigurali 20 milijuna kuna za ta osiguranja.

Izvor: 24sata

Izvorni autor: Bojana Mrvoš Pavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.