Do smrti je tražio sina: Nesretnom Vukovarcu naklonio se i slavni Samuraj

13.03.2024. 12:03:00

BOLAN OPROŠTAJ

Vukovarci su se jučer oprostili od Marijana Živkovića, vukovarskog branitelja, čovjeka koji je zbog razbijanja ćirilične ploče godinama procesuiran i oca dvojice poginulih sinova od kojih jednoga nije pronašao do smrti.

AUTOR: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Novo groblje Dubrava bilo je tijesno za sve Marijanove sugrađane, prijatelj i suborce koji su mu svojim dolaskom željeli odati počast, ali i njegovoj supruzi Marti poručiti da nije sama.

Marijan Živković preminuo je u 85. godini života na kojem ga je držala samo želja da konačno dozna gdje su ostaci njegova sina Nikole ubijenog 1991. godine na vukovarskoj Mitnici. Živković je uz tu bitku vodio još jednu i to sudsku, pa je tako šest godina na ročištima pokušavao objasniti zbog čega je razbio dvojezičnu ploču i kakve su ga emocije svladale u tom trenutku.

Foto: Branko Sivć
Ispratili ga i branitelji s Trpinjske ceste

Vukovarski branitelj Branko Sivć koji je Marijanov sprovod ovjekovječio fotografijama, kaže nam: “Na sprovodu su se okupili skoro svi uglednici grada Vukovara i brojni branitelji s Trpinjske ceste. Poseban trenutak za mene osobno bilo je odavanje počasti Ante Dugana Samuraja i njegovo salutiranje pred Marjanovim odrom. Samuraj je, inače, sudjelovao u jednoj akciji kojom se spašavalo mene, pa je njegov dolazak za mene imao poseban značaj.”

Foto: Branko Sivć

Podsjetimo, Živkovićev stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca, a prema njemu je nazvana Zrakoplovna baza Pleso.

Sin Nikola je 17. rujna 1991. ubijen na vukovarskoj Mitnici, a informacije o njegovim ostacima još su uvijek nepoznate. Njihov očajni otac Marijan koji je život provodio u oplakivanju jednog poginulog i jednog nestaloga sina, razbio je dvojezičnu ploču u Vukovaru tvrdeći da je to učinio jer je “ćirilica ubila njegove sinove”. Sud za ovog starca nije imao sluha, pa mu je tako suđeno punih šest godina da bi napokon 2019. godine bio oslobođen.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Branko Sivić/vukovarski branitelj

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.