Dobio otkaz zbog Gotovine i Markača: ‘Moram vratiti novac kojeg sam primio temeljem pravomoćne presude’

16.02.2021. 08:55:00

Već 10 godina traju sudski procesi kojima Krešimir Mihajlović, bivši ravnatelj Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu, koji je 2011. dobio otkaz nakon što je zajedno s učenicima izradio plakat s fotografijama hrvatskih generala Gotovine i Markača, tada još haških zatvorenika, pokušava ostvariti svoje pravo.

Mihajloviću, podsjetimo, škola prilikom otpuštanja nije uručila otkaz ugovora o radu, što je bila dužna učiniti, niti mu osigurala otpremninu, na koju je imao pravo, tako da je tada ostao bez posla i bez mogućnosti da se prijavi na Zavod za zapošljavanje.

Iako je drugostupanjskom, pravomoćnom presudom, Županijski sud presudio u korist Mihajlovića te je on od škole primio određen iznos odštete, ta je presuda kasnije poništena odlukom Vrhovnog suda te je škola pokrenula novi sudski postupak u kojem traži da joj s kamatama vrati novac kojeg je u međuvremenu primio. Početkom 2020. donesena je presuda prvostupanjska na štetu Mihajlovića te je ta presuda 2020. i potvrđena, tj. postala je pravomoćna. Uskoro je Mihajloviću, koji je sada u mirovini, Fina poslala dopis u kojemu ga obavještava o iznosu duga te da mu je račun blokiran.

“Sve bitke su izgubljene. Što god dođe na sud, a odnosi se na mene, prođe loše. Pokušao sam sve što pravna sredstva dozvoljavaju.” – rekao je za Narod.hr Krešimir Mihajlović.

Deset godina me ‘razvlače’ – od samog načina kako sam poslan na ulicu pa nadalje… Kada su generali oslobođeni zavladala je euforija – svi su bili sretni, ali ja sam već prvi dan, na dočeku, bio jako nesretan jer sam uz njih vidio one ljude koji su se najviše trudili da ih se oblati i da se svjedoči protiv njih. Danas u vlasti u Hrvatskom saboru imate osobe koje uče hrvatski narod pameti i povijesti, a sudjelovali su u organiziranju oružane pobune protiv Hrvatske” – poručio je Mihajlović.

“Moram vratiti novac kojeg sam primio temeljem pravomoćne sudske presude. Oni sada od mene traže duplo više nego što sam ja dobio novaca. To je nepravda. Doveden sam, sada kad sam u mirovini, na rub prosjačenja. Žalosno i sramotno.” – prokomentirao je i za kraj dodao:

“A žalosno je i da se oni ljudi koji su obnašali vlast nisu sjetili da nešto učine. Jedini čovjek koji obnaša vlast u RH, a koji me se sjetio i koji me kontaktirao i koji pokušava pomoći, je Tomo Medved. Vjerovao sam u pravdu i naravno da sada osjećam ogorčenost.”

Podsjetimo, zbog činjenice da je Vrhovni sud preinačio pravomoćnu sudsku presudu Županijskog suda (koja je išla u korist Mihajloviću), Mihajlovićeva se odvjetnica obratila i Ustavnom sudu. Na Ustavnom sudu ona se pozvala na odluku Europskog suda, prema kojemu, kada jednom sudska odluka postane pravomoćna, više ne može biti poništena. No, sutkinja Ustavnog suda koje vodila ovaj predmet, SDP-ova Ingrid Antićević Marinović, odbila je žalbu te su Mihajlović i njegova odvjetnica pokrenuli spor pred Europskim sudom za ljudska prava.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Mihaela Tikvica/foto: Krešimir Mihajlović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.