Dobra vijest za umirovljenike, u rujnu stiže povišica

28.08.2020. 20:55:00

Hrvatski zavod za mirovinskog osiguranje (HZMO) donilo je odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine te usklađivanju mirovina od 1. srpnja, koje iznosi 1,41 posto, te će tako uvećane mirovine biti isplaćene u rujnu s mirovinom za kolovoz, kada će se isplatiti i razlika za srpanj

HZMO-a je odluku donio na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na drugih šest mjeseci prošle godine, priopćio je HZMO nakon sjednice Upravnog vijeća.

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod tako od 1. srpnja 2020. iznosi 69,42 kn.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine određuje se po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Upravno vijeće donijelo je i odluke o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., koja za svaku godinu mirovinskog staža 69,42 kune, te o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja, koja iznosi 1.590,01 kunu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Izvorni autor: Z. K.

Autor: