DOČEKALA SINA IZ ‘BLJESKA’! Sačić: ‘Ljubljena majko, znam da me i sada paziš’

01.05.2023. 11:38:00

Hrvatska danas obilježava početak munjevite akcije Bljesak kojom je 1995. godine oslobođena Zapadna Slavonija. Hrvatski general Željko Sačić također se svake se godine s ponosom prisjeća velike vojne operacije u kojoj je i sam sudjelovao.

Iz njegovih sjećanja, ali i vrlo zanimljivih ratnih fotografija s različitih bojišnica, ali i neke vrlo zanimljive informacije o oslobodilačkoj akciji u kojoj je i sam sudjelovao.

Foto: Privatna arhiva
Već drugog dana u Okučanima! 

Tako se od njega doznaje da su pripadnici Skupnih snaga Specijalne policije MUP-a RH u Bljesku prvi presjekli neprijateljsku ‘žilu kucavicu’, tada okupiranu prometnicu Pakrac, Lipik, Bijele Stijene, Okučani, Stara Gradiška, i to već prvog dana provedbe ove operacije. 

“Već drugoga dana operacije (02. svibnja 1995.)”, kaže Sačić, “naši ‘Risovi’ prodiru do ploče sa natpisom Okučani. Tu su iz vojno taktičkih razloga zaustavljeni, pa su sačekali našu ratnu subraću ‘Tigrove’ s kojima su nastavili izvršavati planirane ratne zadaće.”

Foto: Privatna arhiva
General i majka

On dodaje i kako su posljedice ovih ratnih pobjeda poznate: bezuvjetna predaja vojno poraženih pripadnika neprijateljske vojske i to cijele brigade pod zapovjedništvom Steve Harambašića i Veljka Džakule. S osobitom sjetom, Željko Sačić prisjetio se pokojne majke koja ga je dočekala po povratku iz Bljeska: 

Foto: Privatna arhiva

“Bezuvjetna, bezvremenska majčinska ljubav… Zagrlila svoga sina na povratku iz rata. Ljubljena moja majko, znam da me i sada grliš”, stavio je emotivnu objavu uz fotografiju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.