Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja 1993.g., - Srpske snage prekršile primirje na južnom bojištu

17.04.2024. 09:32:00

Nakon što su nizom oslobodilačkih akcija hrvatske snage tijekom 1992. oslobodile dijelove hrvatskog juga i deblokirali Dubrovnik , u zimu 1992. na '93. Prva gardijska brigada Tigrovi položaje prepustila je pričuvnim brigadama Hrvatske vojske, a među nositeljima obrane tog dijela bojišta bila je i 114. brigada HV-a.

Zbog održavanja svjetskog kongresa međunarodne udruge književnika PEN-a u Dubrovniku potpisano je primirje koje vojska 'krajine' nije poštovala te je ujutro 17. travnja 1993. otvorila topničku vatru po hrvatskim položajima, ali i obalnom području – Mokošici, Zatonu i Lozici.

Pripadnik 3. omiške bojne 114. brigade Ivo Šodan, prisjećajući se tog napada, kaže da hrvatske snage nisu smislile otvoriti vatru po njima te da su se nekakve srpske specijalne postrojbe uspjele probiti do njihovih položaja.

Tom prilikom su zarobljena šestorica pripadnika 3. bojne 114. brigade – Ante Šošić, Marko Krstić, Marko Lozančić, Neven Pocrnjić, Tonći Marušić i Vedran Rakuljić. Svi su ubijeni na nepoznatom mjestu, a njihova tijela tek su kasnije predana hrvatskoj strani i pokopana 4. lipnja 1993. godine.

Na dan napada, 17. travnja, poginula su dvojica pripadnika 2. trogirske bojne Ivica Šimić iz Segete Donjeg i Gojko Vukman iz Vrsine kod Marrine. U pomoć im je pohitao interventni vod omiške bojne koji se našao pod vatrom minobacača, a na mjestu je poginuo Miljenko Zečić Zeko iz Blata na Cetini, jedan od nepoznatih heroja Domovinskog rata koji se u obranu Hrvatske dragovoljno priključio kao dvadesetogodišnjak, a njegovi suborci kažu da bio je odličan suborac i vrhunski vojnik.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.