Dogodilo se na današnji dan: Eksplozija u Dubokom Jarku

07.04.2021. 14:51:00

Na današnji dan, 7. travnja 1994. godine, eksplodiralo je vojno skladište u Dubokom Jarku u blizini Sesveta.

To skladište, nekad prepuno teškog naoružanja, izbrisano je s lica zemlje. Tada je u zrak odletjelo čak 400 tona oružja! Proglašena je opća opasnost i naređena je evakuacija, a epilog ove tragedije bilo je šest poginulih vojnika, dvadesetak ozlijeđenih civila i projektili razbacani po Dugom Selu, Dubravi, Ravnicama i Svetom Ivanu Zelini. Detonaciju je čuo cijeli Zagreb i okolica.

„Ja sam izašao iz vojnog skladišta Duboki jarak kraj Sesveta 15-ak minuta prije nego što je eksplodiralo. Tu mi je poginuo zaista dobar prijatelj Damir Šifer. Trebalo je tog dana prevesti tamo minsko-eksplozivna sredstva i nas dvojica smo se javili. Kako sam bio bliži knjizi naloga uzeo sam si brži kamion, a njemu je ostao onda stariji Deutz 5000. Tako sam došao prije na mjesto istovara u Duboki jarak i nakon što su me istovarili na izlasku sam sreo Damira. Pitao me hoćemo li na kavu u Sesvete, a ja sam rekao da ćemo sjesti na piće nakon što razdužimo kamione s čime se on složio. Odjednom na Slavonskoj aveniji u suprotnom smjeru išla je gomila vozila hitne, vatrogasaca i policije. Nisam znao što se dogodilo sve dok nisam došao do vojarne u Prečkom gdje sam vraćao kamion. Svi u vojarni su vani i gledaju prema istoku. Pitaju me gdje je Damir. Kada sam im rekao da je u Dubokom jarku rekli su mi da je skladište eksplodiralo. Imao je u to doba malog sina, mislim da dječačić nije imao niti godinu dana kada je Damir stradao. Redovno mi je pričao o svom sinu kojeg je obožavao. To mi je bio zaista bolan gubitak. Nakon toga išao sam obiteljima poginulih donijeti vijest o pogibiji njihovih najmilijih. To su najgori trenuci koji su mi u sjećanju iz rata.“

Spomenuo se za portal Braniteljski.hr svojeg iskustva Tedi Gajšak, tada pripadnik logističke baze Zbornog područja Zagreb. Te 1994. godine mnogo se pisalo i pretpostavljalo o eksploziji, ali informacije su bile šture te nisu izlazile u javnost zbog toga što je cjelokupni slučaj bio klasificiran kao vojna tajna. Istragom je utvrđeno da je do eksplozije, koja je trajala čak četiri i pol sata, navodno došlo zbog neispravnog rukovanja otvorenim plamenom prilikom varenja ograde. Duboki Jarak ilitiGliboki Jarek odnio je 2012. godine još jedan život. Drago Matekalo je stradao kada je tražeći staro željezo aktivirao eksplozivnu napravu.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: dogodilose.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.