DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: JEDINI POTOPLJENI BROD HRVATSKE RATNE MORNARICE - 28. SIJEČNJA

28.01.2023. 12:00:00

Na današnji dan 1992. godine barkasa BRM-42 Hrvatske ratne mornarice naišla je na protubrodsku minu SAG-2. Pri eksploziji mine poginuli su članovi posade barkase, diverzanti HRM-a Darko Jurišin i Nikola Perleta, a trojica su ranjena. Dogodilo se to pri izvršavanju zadaće razminiravanja pristupa ni mjesec dana ranije oslobodene ratne luke Lora.

Barkasa je u jutarnjim satima isplovila iz ACI marine u Splitu (s južne strane Marjana) prema luci Lora, radi osiguravanja vojnih ronjenja, kako u samoj luci Lora tako i oko nje. Barkasa je uspješno uplovila u luku Lora, gdje se zadržala do 12.30 sati. Nakon uspješno obavljenih zadataka isplovila je natrag prema ACI marini, gdje je bila na vezu. Naime luka Lora, oslobođena ni mjesec dana ranije, još nije bila spremna za vezivanje brodova. U rujnu 1991. zatečena u Šibeniku i uvrštena u sastav HRM pod nazivom BRM-42 ostat će zapamćena kao jedini brod Hrvatske ratne mornarice koji je potonuo tijekom Domovinskog rata. Naišla je na protubrodsku sidrenu minu tip SAG – 2, koju je svojim nailaskom aktivirala.

Sreća u nesreći je bila da su se prije nailaska na minu s barkase iskrcali diverzantski ronioci, koji su trebali pretražiti morsko dno, čime je izbjegnuta još veća tragedija. Veliku ulogu odigrali su i Dinko Bobanović i Frane Smoje koji su pristigli u pomoć ranjenima – Ivanu Grubišiću, Mariu Jelači i zapovjedniku Bošku Balentu koji se povodom obljetnice spomenuo tragičnog dana: “Bio je utorak, lijep dan nakon bure. Isplovili smo oko podneva iz Lore i išli smo prema ACY marini, a desetak minuta nakon isplovljenja naletjeli smo na kontaktnu protubrodsku minu SAG-2 koju je postavila neprijateljska vojska prilikom napuštanja Lore. Dva mornara su mi poginula, nas troje smo ostali invalidi. Ubrzo su stigli ljudi iz lučice Spinut, odvezli nas na kopno gdje su nas već čekala kola hitne pomoći kojima smo prebačeni u KBC.”

Ipak, prema nekim izvorima, mine SAG-2 postavila je još u rujnu 1991. Hrvatska vojska koja se tih protubrodskih mina dokopala oslobođenjem ratne luke Ploče. One su pred Lorom iskrcane s trajekta Gradac, a jedna od njih 24. rujna potopila je barakasu Jugoslavenske narodne armije koja je iz Lore isplovila prema Divuljama.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Borna Marinić/Foto: HKM- arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.